Hoppa till huvudinnehållet

Starka reaktioner på fullmäktige – politiker sa "n-ordet" i talarstolen

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Christina Lundqvist (S) i talarstolen.
Christina Lundqvist (S) i talarstolen. Foto: Conny Hultgren

– Vi är som de tio små negerpojkarna, vi försvinner en efter en.

Så sa Christina Lundqvist (S) på kommunfullmäktigemötet i Bengtsfors i måndags.

Ett ordval som fick Jim Jacobsson, gruppledare för Centerpartiet att reagera starkt.

– Ett olämpligt och föråldrat uttryck, säger Jim Jacobsson.

Det var under debatten om Bengtsforshus årsredovisning för 2022 som Christina Lundqvist fällde uttalandet. Hon inledde med att säga att styrelseledamöterna i det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus styrelse blir allt färre.

– Vi är som de tio små negerpojkarna. Vi försvinner en efter en, sa Christina Lundqvist.

”Inte lämpligt”

Centerpartiets gruppledare i Bengtsfors, Jim Jacobsson, är inte ledamot i kommunfullmäktige, men han satt med som åhörare i salen. Han reagerade starkt på uttalandet.

Jim Jacobsson (C) är gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors.
Jim Jacobsson (C) är gruppledare för Centerpartiet i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Christinas uttalande var inte lämpligt. Man gör inte den typen av uttalanden. Det känns väldigt gammaldags och föråldrat. Vi vet vad som hände med chokladbollen för tio-femton år sedan och med Tintin-böckerna. Vi borde ha lärt av det här och kommit någon vart, säger Jim Jacobsson till Dalslänningen.

”Hoppas på bättring”

Jacobsson efterlyser också en ökad hörsamhet från övriga politiker.

– Det var väldigt konstigt att ingen i fullmäktigesalen reagerade på uttalandet. Men jag förmodar att man inte uppfattade vad hon sa, säger Jim Jacobsson.

Han fortsätter.

– Vi får verkligen hoppas på en bättre retorik i framtiden. Det finns många viktiga frågor att ta oss an i kommunen i stället för att hålla på så här, säger Jim Jacobsson.

”Ångrar ordvalet”

När Dalslänningen ringer upp Christina Lundqvist för att fråga hur hon tänkte svarar hon:

– Det här är ett uttryck från en bok eller ramsa. Innan jag skulle gå upp i talarstolen satt jag och funderade på om jag verkligen skulle använda det. Men så gjorde jag visst det ändå då för att försöka skämta till det. Det ångrar jag, säger Christina Lundqvist.

”Är ingen rasist”

Hon håller med Jim Jacobsson om ordet neger är ett ”olämpligt” och ”föråldrat” uttryck.

– Det är det definitivt.

Kommer du att använda dig av det här ordvalet igen?

– Nej, det kommer jag inte att göra. Och jag är knappast känd för att vara rasist utan snarare tvärtom. Jag kämpar för allas lika värde och rättigheter, säger Christina Lundqvist.

”Jag hajade till”

Jan Leander (L) är ordförande för kommunfullmäktige. Han säger följande om det hela.

Jan Leander (L) är ordförande för kommunfullmäktige i Bengtsfors.
Jan Leander (L) är ordförande för kommunfullmäktige i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Jag ska säga att jag hajade till när jag hörde henne använda det här ordvalet. Och det där är ett ord som är föråldrat, men människor som är lite äldre kan ibland använda gamla uttryck. Ordet neger betyder svart och är egentligen inte något nedvärderande. Men idag använder vi inte det ordet. Svarta personer kan ta illa vid sig av det. Vi använder i stället ord som svart och mörk, säger Jan Leander.

Men du hade kunnat gå in och agera som kommunfullmäktiges ordförande?

– Ja, vi ska ha ett vårdat språk och vara respektfulla mot varandra. Vi ska till exempel inte svära. Jag har vänner som är mörkhyade och jag vet att det bland dem inte är uppskattat att man använder ett sådant uttryck, säger Jan Leander.

Kommer inte agera

Han menar att det kan vara en generationsfråga.

– Jag är snart 70 och under min uppväxttid använde vi inte ordet på något nedvärderande sätt.

Nu har Christina Lundqvist ångrat sig och meddelat att hon inte kommer att använda sig av det här ordvalet igen. Kommer du ändå att agera på något sätt?

– Nej, då känns det ganska utagerat. I annat fall hade jag nog funderat på att ta upp det på vår gruppledardialog, men om det är någon som försäger sig så känns det ganska onödigt. Skadan kan i stället bli större om det blir en debatt om det här, säger Jan Leander.

De tio små negerpojkarna

De tio små negerpojkarna är en barnvisa som härstammar från USA. Det finns också en roman från 1939 med samma namn av den brittiska författaren Agatha Christie. I USA döptes titeln dock snabbt om till And then there were none. Så skedde till sist också i Sverige, men det var så sent som 2007. Här heter boken numera Och så var de bara en. Boken handlar om tio personer som sitter på en ö utan möjlighet att ta sig därifrån. Efterhand blir den ena efter den andra av dem mördad.

Artikeltaggar

BengtsforsCenterpartietChristina LundqvistDalslänningenDebatterEkonomiFörfattareJan LeanderJim JacobssonKommunfullmäktigeSamhälleStyrelserTintinUSA

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.