Hoppa till huvudinnehållet

Pensionärer vill medverka till bättre äldreomsorg: ”Jätteviktigt”

Publicerad:
Peder Johansson och Helena Proba från PRO respektive SPF överlämnade sina synpunkter och förslag på äldreomsorgsplanen till kommunens representant Jan Leander, ordförande i Kommunens pensionärsråd vid senaste KPR-mötet.
Peder Johansson och Helena Proba från PRO respektive SPF överlämnade sina synpunkter och förslag på äldreomsorgsplanen till kommunens representant Jan Leander, ordförande i Kommunens pensionärsråd vid senaste KPR-mötet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Utred redan nu behovet av framtida boenden inom äldreomsorgen och starta snarast arbetet med mark- och detaljplan för att inte försena en byggstart.

Det anser pensionärsföreningarna i Bengtsfors sedan de i cirkelform studerat kommunens äldreomsorgsplan 2023-2030.

SPF och PRO anser att äldreomsorgsplanen är såpass viktig att de beslutade göra en insats för att medverka till en bättre äldrevård inom kommunen. De startade en studiecirkel som avslutades i våras. Omkring tolv personer har deltagit i mötena där Peder Johansson varit cirkelledare och Stig Johansson samtalsledare.

– SPF och PRO har tittat på det gemensamt. Det är jätteviktigt för våra medlemmar, även för de som är på väg in i pensionsåldern, säger Peder Johansson, ordförande i PRO Bengtsfors och är mycket nöjd med samarbetet föreningarna emellan.

Deltagarna i studiecirkeln anser att kommunen redan nu behöver utreda vilket behov av trygghetsboende och särskilt boende som finns. De är övertygade om att behovet finns redan nu och hänvisar till att de åldersmässigt lever närmare verkligheten än politiker och anställda.

”Starta processen”

När utredningen gjorts föreslår deltagarna att kommunen drar igång arbetet med mark och detaljplan för att inte försena byggstart.

– Vi gjorde ett studiebesök på Ängenäs i Mellerud (nytt demensboende) och det tog fem år innan det var inflyttningsklart. Vi anser det är viktigt att starta processen ganska snart, säger Peder Johansson.

Förutom studiebesöket till Mellerud har de under året bjudit in experter till studiecirkeln samt talat med personal och verksamhetsledare inom äldreomsorgen i Bengtsfors.

”Väldigt bra”

Ort för ort har diskuterats, vilka boenden som finns, vilka som behöver byggas om, vad som behöver byggas nytt och vilka tomter som finns. I redovisningen finns röster från äldreomsorgspersonal nedtecknat, personalförsörjning, nya tjänster och givetvis den ekonomiska aspekten.

– Jag tycker det är väldigt bra när medborgare engagerar sig i kommunala frågor och fördjupar sig. De har gjort ett grundligt arbete, sa Jan Leander, ordförande i kommunens pensionärsråd, KPR, när Peder Johansson och Helena Proba, SPF, överlämnade dokumentet vid senaste KPR-mötet.

Artikeltaggar

ÄldreomsorgBengtsforsBeslutBostad och byggenDetaljplanerJan LeanderMellerudPROUtredningarVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.