Hoppa till huvudinnehållet

Lägereld förorsakade den stora skogsbranden: ”Väldigt onödigt”

Publicerad:
Det tog drygt ett dygn för räddningstjänsten att släcka skogsbranden. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det var sannolikt en lägereld som förorsakade den stora skogsbranden i Tisselskog på måndagseftermiddagen.

– Väldigt onödigt, säger markägaren Henrik Torstensson.

Det var vid 16.30-tiden på måndagseftermiddagen som branden upptäcktes. Branden kom, enligt räddningstjänsten uppgifter, att härja ett mellan fyra och fem hektar stort skogsområde nära Kroktjärnets naturreservat, vid Brudfjället i Tisselskog.

Markägaren Henrik Torstensson och hans son Gustav Torstensson arbetade inledningsvis med att försöka begränsa branden innan räddningstjänsten anlände.
Markägaren Henrik Torstensson och hans son Gustav Torstensson arbetade inledningsvis med att försöka begränsa branden innan räddningstjänsten anlände. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Med stor sannolikhet så har någon varit ovarsam med en lägereld. Det var ingen åska i området och det tar sig ju inte spontant. Om det är någon som har varit slarvig så var det väldigt onödigt, säger markägaren Henrik Torstensson.

”Det får inte hända”

Vid tillfället för branden rådde ännu inte eldningsförbud i Bengtsfors kommun. Eldningsförbudet var något som räddningschefen Christian Rådén fattade beslut om skulle införas från och med onsdag förmiddag.

Det var av allt att döma på denna udde som skogsbranden började, vid en lägereld som hade tänts.
Det var av allt att döma på denna udde som skogsbranden började, vid en lägereld som hade tänts. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Men även om det inte är formellt eldningsförbud så har du ansvar för det du gör i skog och mark. Det finns inget försvar för att vara oaktsam. Det kan väl inte ha undgått någon att det är torrt i markerna och risk för skogsbrand, säger Henrik Torstensson.

Christian Rådén håller med.

– Här handlar det om otillräcklig hantering, en rent ut sagt dålig hantering av en lägereld. Det får inte hända, säger Christian Rådén.

Tog ett dygn att släcka

Branden upptäcktes av en bekant till markägaren.

– Han ringde från andra sidan Råvarp i Ramdalen och sa att han såg rök. Vi åkte ut och såg att det brann och larmade räddningstjänsten direkt, säger Henrik Torstensson.

Branden i Tisselskog omfattade ett fyra-fem hektar stort skogsområde.
Branden i Tisselskog omfattade ett fyra-fem hektar stort skogsområde. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Åtta styrkor från räddningstjänsten i Bengtsfors, Dals Långed och Åmål larmades ut. För att kunna släcka branden användes vatten från det angränsade tjärnet. Vid skymningen hade räddningstjänsten branden under kontroll. Men släckningsarbetet pågick under hela natten med en styrka på åtta-tio man.

– Det tog lite drygt ett dygn innan vi hade släckt allt. Vi kunde sedan avsluta insatsen vid 20-tiden på tisdagskvällen då vi lämnade över ansvaret för efterbevakning till markägaren, säger Christian Rådén.

Okänt skadebelopp

Hur stora ekonomiska skador det rör sig om kan ännu inte Henrik Torstensson svara på.

– Det kommer hit en skadereglerare från Skogsstyrelsen som ska bedöma storleken på skadorna, säger Henrik Torstensson.

Det var sannolikt en lägereld som förorsakade den stora skogsbranden i Tisselskog på måndagseftermiddagen.
Det var sannolikt en lägereld som förorsakade den stora skogsbranden i Tisselskog på måndagseftermiddagen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Vid sidan av skogsbranden i Tisselskog har det varit lugnt i kommunen, berättar Christian Rådén. Bortsett från en mindre brand som ägde rum på en liten ö i Torrskog på tisdagskvällen. Den branden kunde dock privatpersoner själva släcka och räddningstjänsten behövde bara göra en efterkontroll. Brandorsaken är oklar.

Christian Rådén är räddningschef i Bengtsfors och Åmåls kommuner.
Christian Rådén är räddningschef i Bengtsfors och Åmåls kommuner. Foto: Conny Hultgren

Eldningsförbud

Från och med onsdag förmiddag är det alltså eldningsförbud i Bengtsfors kommun. Samtidigt infördes även eldningsförbud i Dals-Eds och Åmåls kommuner. Sedan tidigare råder eldningsförbud i bland annat Färgelanda och Melleruds kommun.

Eldningsförbudet omfattar eldning och grillning i skog och mark. Förbudet gäller inte grillning och matlagning vid iordningställda platser eller villaträdgårdar.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsfors kommunBränderBrott, lag och rättChristian RådénOlyckor och katastroferSkogsstyrelsenTisselskog

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.