Den lilla föreningen är större än någonsin: ”Som en stor familj”

Hundra ungdomar i träning • En familjär stämning som uppskattas av många: ”Veckans höjdpunkt att komma hit”

Laxarby Idrottsförening har inte haft någon seniorverksamhet på fem år, men ungdomsverksamheten blomstrar som aldrig förr. Med över hundra ungdomar i träning är den lilla föreningen större än någonsin.

– Det känns som en stor familj, säger ledaren Sara Einarsson.

2018 lades den gemensamma damlagssatsningen LDB Dalsland, ett samarbete mellan Laxarby IF, Dals Långeds IK och Bäckefors IF, ner efter tre år.

Sedan dess har Laxarby IF inte haft någon seniorverksamhet i fotboll. Däremot har man en ungdomsverksamhet som blomstrar. Just nu mer än någonsin.

– Det har bara blivit fler och fler barn, större och större. Så här stor verksamhet har vi inte haft nån gång. Jag ser hellre att vi har många ungdomar och ingen seniorverksamhet, än tvärs om. Det är extremt roligt, säger Ingemar Olsson, ordförande i föreningen sedan 2000.

Laxarby IF är större än någonsin. Den här dagen tränar tre av föreningens lag, bland annat PF9.
Laxarby IF är större än någonsin. Den här dagen tränar tre av föreningens lag, bland annat PF9. Foto: Johan Lindahl

Den här dagen tränar tre av föreningens ungdomslag på anläggningen Bergevi i Laxarby, som byggdes i början av 1980-talet. Det är vårvarmt i luften även om solen gömmer sig bakom en grå ridå.

I dag tränar P13-laget och de blandade 9- och 10-årslagen, där killar och tjejer delar plan med varandra. Det är fullt av barn på de olika planerna och det är god stämning. Skratten och lyckoskriken ekar över hela Laxarby.

Totalt har föreningen 15 aktiva ledare, en bra bit över 100 barn och fem lag som tränar och spelar sammandrag, vilket är första gången i föreningens historia. Med tanke på att det inte bor mer än 65 personer på orten, så är det en ganska imponerande siffra.

– Vi har ungar från Bengtsfors, Dals Långed och Billingsfors. Jag vet inte vad det är som gjort att det växt så mycket, men vi har väldigt bra ledare. Vi har satsat mycket på att varje ledare ska ha en utbildning, en grund att stå på. Många av dem är lärare i grunden och har pedagogiken med sig, säger Ingemar Olsson.

Det är ett väldigt drag i hela föreningen med föräldrar som ställer upp och eldsjälar överallt
Ingemar Olsson, ordförande

Man har aldrig haft några problem att få in ledare i föreningen. Det är alltid någon som ställer upp.

– Det har aldrig varit ett problem. Det har alltid löst sig. Det är ett väldigt drag i hela föreningen med föräldrar som ställer upp och eldsjälar överallt. På något vis tycker man väl att det är roligt att vara delaktig. Det gör att hela bygden lever upp på ett annat sätt och det märks när det är mycket aktivitet här. Folk ser det, säger Ingemar Olsson.

Ingemar Olsson är ordförande i Laxarby IF sedan år 2000.
Ingemar Olsson är ordförande i Laxarby IF sedan år 2000. Foto: Johan Lindahl

En av dem är Andreas Löfstedt. Han har varit ledare för Laxarbys P13-lag sedan de var sex år gamla. Där har han också sonen Benjamin, som hamnade i Laxarby via en kompis, en av anledningarna till att han tog sig an uppdraget.

– Det är framförallt för att min grabb är med då, i första hand. Men sen ser man ju också att det är brist på ledare så man vill ju gärna göra det för klubben också. Det här är trots allt som många barn tycker är kul och att lämna dem utan ledare är inte bra för någon.

Många timmar på Bergevi

På Bergevi blir det tre pass, mellan sex och tio timmar varje vecka av Andreas Löfstedts fritid.

– Det tar tid, och det är upp och ner. De har sina dagar precis som alla andra, men för det mesta är det himla kul och givande att se hur de utvecklas. Ju äldre de blir desto mer får man ut av det här, men de blir också mer krävande. Det är inte bara att slänga ut en boll längre, utan det måste finnas en tanke bakom.

Anders Löfstedt är ledare för P13-laget.
Anders Löfstedt är ledare för P13-laget. Foto: Johan Lindahl

Både Ingemar Olsson och Andreas Löfstedt är inne och snuddar på samma sak. Det finns en familjär känsla över Laxarby IF som inte finns i alla föreningar.

– Man har ju förstått på andra att vi har en ganska schysst stämning här, en mer avslappnad mentalitet till saker och ting som verkar väldigt uppskattad bland föräldrar och barn, säger han.

Laxarbybon Sara Einarsson är ledare för bollekis, där hon har sin son, för 6-7-åringslaget, och är samtidigt också aktiv som målvakt i IF Viken.

– Det är en bra förening med en väldig vi-känsla. Även om det regnar så ställer folk upp på arbetsdagar och träningar. Det är flera som är ledare för flera lag och vissa säger att de nästan bor på Bergevi. Det känns som en stor familj.

Laxarby IF är större än någonsin. Sara Einarsson är ledare för bollekis samt PF6-7, sitter i ungdomssektionen i Bengtsfors IF och är aktiv som målvakt i IF Viken.
Laxarby IF är större än någonsin. Sara Einarsson är ledare för bollekis samt PF6-7, sitter i ungdomssektionen i Bengtsfors IF och är aktiv som målvakt i IF Viken. Foto: Johan Lindahl

Det är just den avslappnade inställningen till träning och matcher som är grejen på Bergevi, menar Ingemar Olsson.

– Det är mer på egna villkor här. Vill man hellre göra något annat en stund är det helt okej. Och vi är stenhårda med att det inte ska förekomma någon toppning av lagen, säger han.

Olivia Granli Christensen och Elliot Hartman-Prim älskar att spela fotboll. Att komma och träna på Bergevi är veckans höjdpunkt, menar de.
Olivia Granli Christensen och Elliot Hartman-Prim älskar att spela fotboll. Att komma och träna på Bergevi är veckans höjdpunkt, menar de. Foto: Johan Lindahl

I PF9 spelar Elliot Hartman-Prim och Olivia Granli Christensen, sedan två år tillbaka. De tränar en timme i veckan.

– Fotboll är så bra och roligt. Min mamma är ledare och de är så snälla här, säger Olivia Granli Christensen.

– Det är veckans höjdpunkt att komma hit och träna, säger Elliot Hartman-Prim.

Den intilliggande dansbanan är en av föreningens största inkomstkällor. Där arrangerar man två spelningar per år. De senaste åren har man också fått snurr på sponsringen och har i dagarna satt upp en ny reklamvägg och investerat i digitalt matchur.

Framtiden ser ljus ut för Laxarby IF.

Barnen i PF9 har kul när de tränar.
Barnen i PF9 har kul när de tränar. Foto: Johan Lindahl
Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se

Artikeltaggar

BarnBengtsforsBäckefors IFDals LångedDals Långeds IKFotbollIF VikenLaxarbyLaxarby IFLDB DalslandSara EinarssonTräning