Hoppa till huvudinnehållet

Krisande bostadsbolag fick en anmärkning – men S ville gå längre

Publicerad:
Det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB fick en anmärkning av kommunfullmäktige.
Det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB fick en anmärkning av kommunfullmäktige. Foto: Conny Hultgren

Det krisande kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus beviljades till sist ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

Men bolaget fick under måndagen en anmärkning av kommunfullmäktige. Detta på grund av brister i den interna kontrollen av verksamheten.

Men Socialdemokraterna ville gå längre.

Socialdemokraterna ville inte bevilja den avgående styrelseordföranden Ulf Nelson (M) ansvarsfrihet. Partiet menade att Nelson bland annat brutit mot aktiebolagslagen när det gällt tillsättande av konsulter.

– Som ordförande har man ett extra stort ansvar i ett bolag och här har vi en ordförande som medvetet gått sin egen väg och gått förbi övriga bolagsstyrelsen. Han har anlitat en konsult som under förhörsliknande former hotat en anställd med avsked och anlitat en annan konsult som dömts till fängelse, sa Per Eriksson (S).

Bolaget får en anmärkning

Men S-förslaget röstades ner av det borgerliga styret eftersom man menade att bolagets ansvar var lika stort bland alla ledamöter.

– Bolaget får en anmärkning av revisionerna och det är rimligt. Ordföranden har lagt ner ett helhjärtat och engagerat arbete, men han har inte fått styrelsen med sig. Att inte låta ordföranden få ansvarsfrihet är att gå alldeles för långt. Det ger man när något skett med uppsåt. Så är inte fallet här, sa Stig Bertilsson (M).

Ej ansvarsfrihet för vd

Däremot ville det borgerliga styret att den sparkade vd:n Pär Nilsson inte skulle beviljas ansvarsfrihet. Något som Socialdemokraterna satte sig emot.

– En vd jobbar på uppdrag av en styrelse och de direktiv som sätts av kommunfullmäktige. Jag ser inte att revisorerna i KPMG påpekat några brister i vd:ns arbete, sa Per Eriksson.

”Ansvaret faller på vd”

Men även här vann också det borgerliga styrets förslag efter en votering.

– Den som drivit verksamheten är vd:n och därför faller ansvaret på vd:n. Bolagsstyrelsen fick inte den information som den borde ha fått av vd:n, sa Stig Bertilsson.

Kommunfullmäktige riktade anmärkning till styrelsen i Bengtsforshus AB för brister i den interna kontrollen av verksamheten.

Liberalerna ville även ge en anmärkning till kommunstyrelsen för brister i uppsiktsplikten av Bengtsforshus AB. Men också detta förslag röstades ner.

Artikeltaggar

Bengtsforshus ABEkonomiKommunfullmäktigeKommunstyrelsenKPMGLiberalernaPär NilssonPer ErikssonRevisionSocialdemokraternaStig BertilssonStyrelserUlf Nelson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.