Hoppa till huvudinnehållet

Eldningsförbud införs i hela norra Dalsland

Publicerad:
Reporter Ove Rydh
Ove Rydh
ove.rydh@provinstidningen.se
Under måndagseftermiddagen är brandflyget uppe i vårt område för att spana och fotografera./ARKIVBILD
Under måndagseftermiddagen är brandflyget uppe i vårt område för att spana och fotografera./ARKIVBILD Foto: Håkan Strandman

Från och med på onsdag förmiddag klockan elva införs eldningsförbud i Åmål, Bengtsfors och Dals-Ed.

Förbudet gäller eldning i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse.

Eldningsförbudet omfattar aktiviteter som eldning, grillning, och annan bränning med fasta bränslen i skog och mark utanför sammanhållen bebyggelse. Fasta bränslen kan vara till exempel: ved, kol, briketter, gräs, ris och grenar.

Förbudet omfattar dock inte grillning och matlagning vid iordingställda platser, där faran för antändning och spridning är låg.

Beslutet om eldningsförbud i Åmål och Bengtsfors har fattats av räddningschef Christian Rådén.

Får tid på sig

– Jag följer prognosen noggrant och under flera dygn framöver kommer det att vara en fyra och en femma på brandriskskalan i vårt område och noll millimeter regn. Då kunde jag fatta det beslutet på goda grunder. Vi har också satt tidsgränsen lite längre fram för att alla, inte minst företag och turister, har tid på sig att anpassa sig efter beslutet, säger Rådén.

Dals-Ed kommer att fatta samma beslut, om eldningsförbud klockan elva på onsdag, bekräftar räddningschef Leif Kunell.

Brandflyget uppe

Under måndagen råder i området den högsta graden av brandriskvarning på skalan, en femma. Brandflyget i både Västra Götaland och i Värmland var också i trakterna av norra Dalsland och sydvästra Värmland.

Artikeltaggar

BengtsforsChristian RådénDals-Eds kommunGrillningLeif KunéllMat och dryckÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.