Hoppa till huvudinnehållet

Utredare slår fast: ”Finns allvarlig konflikt som måste lösas i Bengtsforshus”

Publicerad:

Det råder en psykologisk otrygghet i verksamheten. Det finns en risk för att inte alla vågar opponera sig mot gruppnormen. Om inte detta hanteras finns risk för kränkande särbehandling och korruption i arbetet.

Det skriver en oberoende konsult i en ny rapport om förhållandena inom det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus.

Det är på uppdrag av kommunstyrelsen som konsultföretaget Canea och dess konsult Björn Palmqvist har gjort en utredning av arbetsmiljö, kultur och organisation i Bengtsforshus. Detta mot bakgrund av den stormiga historik som finns inom det kommunala bostadsbolaget.

En historik som tog sin början hösten 2022 då en medarbetare på Bengtsforshus lämnade in en anmälan om att han varit utsatt för kränkande särbehandling. En utredning gjordes. Utredaren konstaterade att det fanns fog för anmälan.

Ytterligare en utredning gjordes som påvisade ekonomiska och andra oegentligheter i det kommunala bostadsbolaget.

Canea skriver om Bengtsforshus att ”det föreligger en allvarlig konflikt på arbetsplatsen och att det är styrelsens och verkställande direktörens uppgift att lösa denna uppgift”.
Canea skriver om Bengtsforshus att ”det föreligger en allvarlig konflikt på arbetsplatsen och att det är styrelsens och verkställande direktörens uppgift att lösa denna uppgift”. Foto: Conny Hultgren

Därefter har vd:n Pär Nilsson avskedats, men också de båda utredarna fått skarp kritik. En av dem har dömts till fängelse för grovt bedrägeri och även belagts med näringsförbud. Socialdemokraterna har rest avgångskrav mot ledande politiker och tjänstemän och nyligen avgick styrelseordföranden Ulf Nelson (M).

”Finns en klyfta”

Under tiden har alltså en ny utredning genomförts av förhållandena i Bengtsforshus. Det är denna som nu presenteras av Canea.

I intervjuer som Canea har gjort med medarbetare i det kommunala bostadsbolaget framgår att ”det finns en klyfta mellan medarbetarna och den medarbetare som anser sig ha blivit utsatt för kränkande särbehandling”.

Den medarbetare som ansett sig utsatt för kränkande behandling menar att detta beror på ”ett starkt informellt ledarskap, brist på struktur, ineffektivitet och med inslag av korruption”.

Canea rekommenderar att Bengtsforshus styrelsemedlemmar får en utbildning i arbetsmiljöfrågor, arbetsmiljölagstiftning och konflikthantering.
Canea rekommenderar att Bengtsforshus styrelsemedlemmar får en utbildning i arbetsmiljöfrågor, arbetsmiljölagstiftning och konflikthantering. Foto: Conny Hultgren

Övriga medarbetare har svarat att de är nöjda med arbetssituationen. Något som Canea tycker är märkligt och ett tecken på försköning av verkligheten.

”Inte trovärdigt”

Konsulten skriver:

”Det är enligt vår mening svårt att finna denna beskrivning trovärdig eftersom det är normalt att det åtminstone finns några avvikande åsikter. I en sådan kultur finns det risk för att de med avvikande åsikter stöts ut, vilket är precis vad medarbetaren som upplevt sig utsatt för kränkande särbehandling beskriver ha skett. Denna kultur kan i så fall beskrivas som assimilerad, där inget avvikande får uttryckas.”

Caneas slutsats blir därför att ”det föreligger en allvarlig konflikt på arbetsplatsen och att det är styrelsens och verkställande direktörens uppgift att lösa denna uppgift”.

Interna stridigheter

Samtidigt konstaterar Canea att det finns interna stridigheter inom bolagsstyrelsen.

I sin rapport rekommenderar Canea därför att styrelsens medlemmar får en utbildning i arbetsmiljöfrågor, arbetsmiljölagstiftning och konflikthantering. Rapporteringsrutiner och arbetsordning mellan styrelse och vd behöver tydliggöras, menar konsulten.

Caneas konsultutredning kostar Bengtsfors kommun 209 600 kronor.

Ska följa förslagen

Göran Eriksson är kommundirektör i Bengtsfors. Han berättar för Dalslänningen att kommunen kommer att följa Canes rekommendationer.

Göran Eriksson, kommundirektör i Bengtsfors, berättar att konsultens rekommendationer kommer att följas.
Göran Eriksson, kommundirektör i Bengtsfors, berättar att konsultens rekommendationer kommer att följas. Foto: Conny Hultgren

– Vi har i förvaltningen fått ett första uppdrag från politikerna i kommunstyrelsen om att titta på hur vi ska få till detta med utbildningar i samtliga kommunala bolag, säger han och fortsätter:

– I Bengtsforshus måste styrelsens ställning stärkas. Vi behöver också se över arbetsordningen inom bolaget. Hur den ser ut för styrelse, styrelseordförande och vd. Arbetsordningen är från 2011 och behöver uppdateras. Vi behöver se över arbetsbeskrivningen och det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Göran Eriksson.

Bengtsforshus ordförande avgår: ”Ångrar inte det jag gjorde”Skarp kritik intern från ledamöter i Bengtsforshus: ”Missbrukade förtroendet”Revisorns hårda dom: Bengtsforshus ledning har brutit mot lagenNya kritiken mot Bengtsforshus: ”Betydande brister”

Artikeltaggar

BedrägerierBengtsforsBengtsforshus ABBrott, lag och rättDalslänningenGöran ErikssonKommunstyrelsenPär NilssonSocialdemokraternaStyrelserUlf NelsonUtredningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.