Hoppa till huvudinnehållet

Elbolagen kan tvingas sänka nätpriserna: ”Följer regelverket”

Publicerad:

Elnätsbolagen har tagit ut för höga avgifter av sina elkonsumenter, anser Energimarknadsinspektionen. Myndigheten vill därför ändra den nuvarande modellen. Förslaget skapar ilska bland bolagen.

Bengtsfors energi AB sitter däremot still i båten.

Det är Sveriges Radio Ekot som rapporterar om nyheten med att Energimarknadsinspektionen vill införa en ny modell. Detta med anledning av att de svenska elnätspriserna stigit de senaste åren.

Elnätsbolagen har tagit ut för höga avgifter av sina elkonsumenter, anser Energimarknadsinspektionen.
Elnätsbolagen har tagit ut för höga avgifter av sina elkonsumenter, anser Energimarknadsinspektionen. Foto: Fredrik Sandberg /TT

Elnätsbolagen har monopol i sina i områden och myndigheten vill nu ändra den modell som reglerar hur mycket bolagen tar ut av kunderna.

– Den metod som används i dag har medfört en överkompensation för elnätsföretagen, säger Tommy Johansson på Energimarknadsinspektionen till Ekot.

”Vi följer regelverket”

Per-Evert Granlund är vd för Bengtsfors energi AB.

Per-Evert Granlund är vd för Bengtsfors energi AB.
Per-Evert Granlund är vd för Bengtsfors energi AB. Foto: Conny Hultgren

– Vi följer det regelverk som finns och som Energimarknadsinspektionen satt upp för oss och alla andra energibolag. Det här innebär inget för oss att omedelbart reagera på. Jag kan inte ge några kommentarer förrän myndigheten i så fall kommer med någon ny modell, säger Per-Evert Granlund, vd för Bengtsfors energi AB till Dalslänningen.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslänningenEnergimarknadsinspektionenMyndigheterPer-Evert GranlundPolitikSveriges RadioTrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.