Ett udda väderfenomen, troligen en tromb, skapade under torsdagen kortvarig oreda och dramatik på torget i Åmål.
– Mycket skumt, säger blomsterhandlaren Daniel R von Flink.
– Så fascinerande, säger hotellägaren Lasse Orava.
Snittblommor utspridda över hela området, omkullvälta vagnar och bord, tält som lättade från marken.
Vädergudarna visade sig på styva linan under torsdagen, men mycket kort och mycket lokalt, då vad som verkar ha varit en tromb uppstod i Åmåls stadskärna.
– Jag stod på torget och snackade med blomsterhandlaren när tromben slog till, säger stadshotellets ägare Lasse Orava.
Tillsammans med några andra höll han tag i försäljningstältet, så att det inte skulle blåsa i väg.
– Det var som att stå mitt i stormens öga. Himlen blev helt grå. Så fascinerande. Jag får adrenalinpåslag bara av att tänka på det.
Ungefär likadant låter det från blomsterhandlaren Daniel R von Flink, som efteråt fick ägna en god stund åt att städa upp efter tromben:
– Jag såg hur den snurrade rätt över torget. Och även om Lasse säkert väger hundra pannor, så lyfte han med tältet tio centimeter över backen. Helt sjukt.
Händelsen pågick max tio sekunder, sedan försvann tromben ner mot åmynningen. Kvar stod 10–15 personer som hade svårt att ta in vad som skett.
Nästan lika förvånade blev tillströmmande kunder, när de fick se oredan väderfenomenet orsakat.
– Mycket skumt, säger Daniel R von Flink, som brukar sälja blommor på torget varje torsdag, men han har aldrig upplevt något i närheten av veckans dramatik.
Hur drabbades du ekonomiskt?
– Ett gäng blommor för några hundralappar gick sönder, men det är inte så farligt.
En kvinna skadade sig i samband med tromben, då hon klämde fingret under en omkullvält blomstervagn. Fingret ska ha spruckit upp och kvinnan var tvungen att uppsöka läkarvård.
Fakta
Tromber
I Sverige är tromber vanligast under sommaren, men de kan även förekomma under hösten. De flesta har observerats i södra Sverige och där utmed kusterna.
Tromber är ett ovanligt men inte unikt fenomen. Det bör bildas åtminstone något tiotal i Sverige årligen men det exakta antalet är osäkert. Detta eftersom tromberna är små och ofta kortvariga, och då Sverige på många håll är glest befolkat och skogsklätt upptäcks långt ifrån alla.
Källa: SMHI