Hoppa till huvudinnehållet

Största besparingarna drabbar alltid barn och äldre

Publicerad:
Västtrafiks bussar. Genrebild.
Västtrafiks bussar. Genrebild. Foto: Conny Hultgren

För inte så länge sedan fick man som förälder till barn på grundskolorna i Färgelanda kommun meddelande om nya ramtider för skolornas scheman.

Då väcktes tankar om hur detta skulle fungera ihop med gymnasiets tider. När ingen mer information kom valde vi att kontakta kommunen och farhågorna bekräftades. Det verkar inte som om gymnasieungdomarna i Färgelanda längre har skolskjuts till sina utbildningar.

Gymnasieeleverna i kommunen är troligen till hösten hänvisade till Västtrafiks ordinarie linjer.

I västra kommundelen finns inga busslinjer och på många andra håll är det långt till dem. Man är alltså som förälder från och med hösten i behov av att skjutsa in ungdomarna en eller två mil in till närmaste busshållplats.

Alla arbetar inte i riktning mot en av Västtrafiks busshållplatser, eller har sådana arbetstider att det passar med ordinarie bussar. Denna förändring kommer att skapa stora problem för gymnasieungdomarna och deras föräldrar.

Kommunen talar om vikten av goda skolresultat och om att höja utbildningsnivån. Att inte ha buss till gymnasiet kommer skapa högre frånvaro på utbildningarna. Vidare kommer viljan att bo på landsbygden hos familjer med barn i gymnasieåldern att minska.

Ännu har inga mejl eller informationsbrev om denna stora förändring gått ut. Familjernas omställningstid blir minimal. Det är också alltid extra tråkigt att de största besparingarna alltid drabbar barn, ungdomar och äldre!

Rännelandaföräldrar

Artikeltaggar

FärgelandaFärgelanda kommunGymnasieskolanSkola och utbildningSkolorUtbildningVästtrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.