Hoppa till huvudinnehållet

Hög brandrisk – flera kommuner inför eldningsförbud

Publicerad:
I måndags brann det i skogen vid sjön Svärdlång norr om Bengtsfors. Och under torsdagen brann det i Myskedalen söder om Åmål. Foto: Privat

Det är torrt i markerna men brandrisken i Dalsland är inte extremt hög. Dock är prognosen oroväckande, säger flera räddningschefer.

I Mellerud och Färgelanda utfärdades under fredagen eldningsförbud.

Risken för skogsbränder är just nu stor, eller mycket stor, enligt SMHI. Detta gäller för stora delar av västra och inre Götaland och sydvästra Svealand.

Brandriskläget i Dalsland är högt, men ännu inte extremt. Dock är prognosen framöver oroväckande.

Så kan man sammanfatta läget vid en rundringning till brandchefer och brandbefäl i området.

Skogsbranden nära sommarstugor släcktes ganska snabbtBlixtnedslag orsakade skogsbrand: Lugnt på platsen under tisdagenIngen brottsmisstanke efter ladugårdsbranden där boningshuset klarade sigMotorcykel fattade eld – startade skogsbrand

– Det är ganska stor brandfara men inte så extremt. Jag känner mig ganska trygg med den beredskap vi har. Flyget är uppe och spanar och vi har bra stöd av MSB med helikoptrar om det skulle vara så, säger Leif Kunell, räddningschef i Dals-Eds kommun.

Ed är hittills i år ganska förskonat från markbränder hittills i år.

– Det tände i terrängen i samband med en motorcykelolycka nyligen men det släckte vi ganska snabbt, säger Leif Kunell.

Två eldningsförbud

Räddningstjänstförbundet Närf rekommenderar eldningsförbud för sina kommuner. Mellerud och Färgelanda har också under fredagen beslutat om detta.

Med stora ladugårdsbränder nyligen i området i åtanke finns inom Närf en oro för kommande brandriskprognoser.

Redan i april brann det på ett hundra meter stort område i Stigen.
Redan i april brann det på ett hundra meter stort område i Stigen. Foto: Johan Lindahl

– Om jag tittar fem dagar framåt så har vi varningar från en trea till en femma på vår skala. Det betyder från stor till extrem fara för brand, säger Simon Willner, vakthavande befäl på Fyrbodals räddningsledning.

Gnista kan bli brand

Den senaste tidens värme och torka gör att risken för skogsbrand är mycket hög. Solen och värmen gör att marken blir torr och en liten gnista kan snabbt utvecklas till en större brand.

Christian Rådén är räddningschef både i Bengtsfors och i Åmål, där räddningstjänsten alldeles i dagarna haft att hantera en skogsbrand utanför Bengtsfors och en utanför Åmål. Båda kunde dock ganska snabbt kontrolleras.

– Det gröna gräset växer upp mer och mer men visst är det torrt i markerna. Det är en ganska stor brandrisk men inget extremt just nu, säger Rådén.

– Dock bådar det inte så gott om man ser på prognosen. Det ska inte regna på åtminstone tio dagar och vi har en solig helg framför oss.

Räddningstjänstens uppmaning

Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs.

Var alltid försiktig och se till att släckutrustning finns nära till hands.

Tänk på att det kan vara straffbart att orsaka en brand.

Artikeltaggar

ÅmålBengtsforsBeredskapBränderChristian RådénDalslandLeif KunéllMSBNärfOlyckor och katastroferSMHI

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.