Det tog stopp.
Från att ha jobbat sju dagar i veckan och drivits av att tjäna mycket pengar fanns det inte längre något val. Eddie Dalsborn, i dag 32 år, tvingades göra en u-sväng, styra livet i en annan riktning för att åter finna mening. I dag är söndagsångesten ett minne blott och i sommar är den första som naturguide i eget företag.
Vårvärmen har lockat fram de ljusgröna, krispiga björklöven på träden och solen lyser över den dalsländska skogen. Sommaren knackar på dörren och Eddies arbetsplats i dag är motsatsen till det skrivbord han en gång var bunden till.
Han växte upp i Dingelvik, Bengtsfors kommun, med naturen runt knuten. Som för så många andra som växer upp på landsbygden var den en naturlig del i Eddies liv.
– Vi brukade vara ute i skog och mark för att bygga kojor och grilla korv, berättar han om sin barndom.
Sökte mycket pengar
Det var dock andra saker som lockade när en ung Eddie skulle välja yrkesbana i livet. Han började jobba som bilmekaniker i Värmland och senare med bilskadereperationer i Norge.
Som 25-åring kom han in i IT-branschen.
– Jag var karriärinriktad, ville ha pengar till att bland annat köpa bilar. Jag följde strömmen, normen av hur man ska leva ett liv, säger han.
Eddie klättrade på karriärstegen, fick chefspositioner och arbetade hårt och länge om dagarna.
– Även om jag var sjuk stannade jag sällan hemma och de gånger jag faktiskt gjorde det, jobbade jag ändå. Det var sällan jag hade semester.
Jag, såväl som så många andra, hade en livsstil med bland annat lån, som krävde att jag hade en bra lön.
Under en kort period gjorde han en avstickare och påbörjade en lärarutbildning, men efter att ha blivit erbjuden en fin chefstjänst inom samma företag han hade jobbat på tidigare avslutade han studierna och hoppade in i ekorrhjulet igen.
– Jag, såväl som så många andra, hade en livsstil med bland annat lån, som krävde att jag hade en bra lön.
Han längtade ständigt efter helg, då han ofta flydde från vardagen. Eddie hade åter fått upp ögonen för att vistas i naturen och började göra längre vandringar med övernattning, vilket gav honom en anledning till att inte svara i telefonen.
Gasade in i väggen
Trots försöken att stoppa den skenande tillvaron gick det inte. Strax innan pandemin drog in över världen gasade Eddie rakt in i väggen.
– Jag fick panikångest och symptom som jag aldrig tidigare hade haft i livet. Jag började inse att jag behövde ändra på precis allt. Jag pallade inte längre, jag var på fel plats.
Via en annons fick han nys om utbildningen Äventyrsguide på Dalslands folkhögskola i Färgelanda. Även om ansökningstiden hade gått ut gjorde han ett försök att ta sig in på utbildningen och lyckades.
Jag uppskattade att bara ha ett schema att följa om dagarna. Det var absolut det roligaste året i mitt vuxna liv.
Det var då som Eddies resa började mot något annat.
– Jag uppskattade att bara ha ett schema att följa om dagarna. Det var absolut det roligaste året i mitt vuxna liv.
För att inte behöva vara beroende av stadig inkomst gjorde han sig av med det mesta som på något sätt kostade pengar.
– Jag behövde ändra om allt, göra mig billig.
Känslan av att ha upprättat en stark kontakt med naturen blev efter en period starkare än ångesten han tidigare upplevt. Istället för att sikta högre på karriärstegen är han idag känd av sina polare som han som odlar sina egna potatisar och hellre vandrar i jämtländska fjällen än tjäna stora summor pengar.
– Det finns inte en jävel som kan säga att de mår dåligt av att vara i naturen. Att sova fyra timmar i ett tält ger lika mycket energi som en hel natts sömn hemma i sin egen säng.
Första vandringen i juli
Idén om att starta eget inom naturguidning väcktes tidigt på utbildningen. Redan innan den var slut var företaget Outdoor north Dalsland startat och nu, sommaren 2023, ska han testa idén i skarpt läge.
Bokningarna öppnade häromdagen och den första juli sker den första vandringen.
Företaget erbjuder guidade vandringar med övernattning. Besökaren kan välja mellan tre färdiga koncept för max 12 personer åt gången.
Det ska från start kännas som om man är på ett äventyr och det ska vara exklusivt.
Eddie räknar med cirka tre bokningar per månad och erbjuder besökarna att få låna tält och annan utrustning om så behövs.
– Det ska från start kännas som om man är på ett äventyr och det ska vara exklusivt. Syftet är inte bara att ta ut folk i naturen, utan också att utbilda och få dem att känna sig så pass trygga att de nästa gång tar sig ut själv.
Med sig på tåget har Eddie familj och vänner som hjälper till med allt runt omkring som ekonomi, hemsida och planering av rutter.
– Det här ska inte vara en ”one man show”. Jag är lyckligt lottad och har möjlighet att få hjälp. Jag vill göra det jag är bra på, att lära ut och göra det till en kul upplevelse
Precis som i naturen med höga berg och djupa dalar, har Eddies väg tillbaka inte varit så enkel, men idag upplever han att han befinner sig på en mer harmonisk plats i livet.
– Jag dömer ingen som lever det liv jag en gång levde, men personligen vill jag inte gå tillbaka. Jag tror det är viktigt att reflektera och fundera över varför man gör det man gör. Att göra saker som man mår bra av och fundera över hur man kan få in det mer i livet.
Om Eddie får bestämma:
Vindskydd eller hammock: Vindskydd, jag börjar bli för gammal för hammock
Frystorkat eller macka: Macka
Öppen eld eller Trangiakök: Öppen eld
Vandring på sommaren eller vintern: Jag hatar snö så det får väl bli sommaren
Vandring i Dalsland eller utomlands: Dalsland