Hoppa till huvudinnehållet

Mysteriet: Vad bajsade på dalsländska familjens bil?

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Vem eller vad är det som har skitat ner bilen utanför Lennart Gustavsson och Lena Stenelids hus i Dals Långed?
Vem eller vad är det som har skitat ner bilen utanför Lennart Gustavsson och Lena Stenelids hus i Dals Långed? Foto: Privat

Den trevliga fikastunden i trädgården fick minst sagt ett skitigt avslut för Lennart och Lena i slutet av förra veckan. En av bilarna som stod parkerad utanför huset blev bokstavligt talat sprejad av bajs.

– Av lukten att döma är vår teori att det var människobajs, säger Lennart.

Lennart Gustavsson och Lena Stenelid hade barn och barnbarn på besök hemma i huset i Dals Långed under fredagseftermiddagen. Tillsammans hade de dukat upp en trevlig fika i trädgården i försommarvärmen.

– Jag gick in i huset för att hämta något och såg då att en av bilarna som stod parkerad utanför huset såg väldigt konstig ut, säger Lennart.

Han gick ut för att kika och kunde ganska snart konstatera att stora delar av bilen hade blivit träffad av ett rejält lass bajs.

– Först trodde jag ju spontant att det var en fågel, men av lukten att döma började jag fundera över om det kunde vara något annat.

Resonerade fram och tillbaka

Resten av familjen tog sig en titt på den nedbajsade bilen.

– Vi resonerade fram och tillbaka om vad det kunde vara, men det luktade som människoavföring. Vår teori är att det har dumpats från ett flygplan, säger Lennart som berättar att det brukar passera passagerarflyg över huset som går till och från Gardermoen i Norge.

Dagligen passerar flygplan som går till och från Gardermoen i Norge över Lena och Lennarts hus.
Dagligen passerar flygplan som går till och från Gardermoen i Norge över Lena och Lennarts hus. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Totalt stod det tre bilar parkerade utanför huset vid det aktuella tillfället.

– Det var främst en av dem som hade träffats. Det fanns endast några prickar på den som stod parkerad bakom.

Flera grannar befann sig också ute i det fina vädret under fredagseftermiddagen men ingen hade sett eller hört något.

– Om det hade varit fåglar så tycker jag att de hade hört något, säger Lennart.

Bilen tvättades omgående.

”Inte troligt”

Exakt vad det var som hade landat på bilen är fortfarande inte klarlagt. Transportstyrelsen menar dock att teorin om att det skulle vara dumpad avföring från ett passagerarflygplan inte håller.

– Större flygplan har ett slutet system som gör att det inte går att dumpa toalettavfall från luften. Systemet töms på marken. Mindre flygplan har oftast ingen toalett så det är inte heller troligt, säger Carolina Häggkvist, pressansvarig vid Transportstyrelsen.

Att det skulle vara en fågel som orsakat den sprayade bilen är inte heller helt solklart.

Ingvar Arvidsson
Ingvar Arvidsson Foto: Jenni Jansson

– Det här verkar lite gåtfullt. Det troligaste är väl ändå att det handlar om fåglar, men jag tror inte att det är varken de minsta eller största arterna, snarare en kajas storlek, säger fågelkännaren Ingvar Arvidsson.

Om bilen inte hade varit tvättad säger Arvidsson att avföringen hade gått att testa.

– Man skulle då kunna göra en bedömning av innehållet, men det är ju inte möjligt nu. Om det är fåglar så måste det handla om en flock som kanske övernattat i ett träd intill, men jag vågar inte ha någon bestämd uppfattning.

Artikeltaggar

Dals LångedDjur och naturFlygplanFlygplatserFåglarIngvar ArvidssonNorgeOslo flygplatsTrafikTransportstyrelsenTrädgård

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.