Här är föreningarna som får ekonomiskt stöd

Publicerad:
Steneby bygdegårdsförening är en av de föreningar som får ekonomiskt stöd. Foto: Tommy Löfgren

Tre kulturprojekt i vårt område får ekonomiskt stöd av den ideella kulturalliansen ”Kulturens kapillärer”. Det handlar om Steneby kulturförening, Steneby bygdegårdsförening och Byggnadsföreningen Högsäters bygdegård.

Mest pengar får Steneby kulturförening. Föreningen får 45 000 kronor för projektet Slump och tillfälligheter. Steneby bygdegårdsförening får näst mest, 33 000 kronor för projektet Nyskapande kulturellt kretslopp i Steneby landsbygd. Därefter följer Byggnadsföreningen Högsäters bygdegård som får 26 000 kronor för projektet ”Edith II”.

Fram till våren 2024 ska kulturalliansen ”Kulturens kapillärer” hjälpa lokala föreningar för att de lättare ska kunna klara sig i tider av ekonomiska svårigheter, åtstramade kulturbudgetar och postpandemi. ”Kulturens kapillärer” genomförs av ”Ideell kulturallians” med stöd från Postkodsstiftelsen.

Krisstöd

Under utlysningen har det kommit in 750 ansökningar från lokala kulturföreningar, en ökning med 20 procent sedan utlysningen av krisstöd under pandemin. Totalt blev 193 ansökningar beviljade. Västra Götaland ligger i toppen över antal inkomna ansökningar. Totalt ansökte 121 föreningar om stödet, varav 34 blev beviljade.

Musik dominerar

Bland de inkomna ansökningarna i Västra Götaland dominerar musikprojekt, följt av kulturarvsprojekt. Bland övriga beviljade ansökningar i landet finns en stor bredd, både gällande kulturform, målgrupp och geografisk spridning.

De aktuella föreningarna uppges ta ett stort samhällsansvar genom att genomföra verksamhet på platser dit institutionerna ofta inte når, som på glesbygd, landsbygd eller i socioekonomiskt utsatta områden.

Artikeltaggar

HögsäterKulturLandsbygdNöje/KulturSamhälleSteneby

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare