Gullan återvände till dalsländska cruisingen – 25 år efter debuten

Publicerad:

Många nyfikna samlades längs Floraleden för att vänta in kortegen med amerikanare under helgen. I takt med att spänningen steg gjorde motorljuden detsamma.

Mullret hördes från lång väg. Till slut rullade den ena raggarbilen efter den andra förbi åskådarna på väg mot folkparken.

Där väntade ännu fler människor. Musiken dunkade i högtalarna och lacken glänste i solen. Sakta men säkert började parkeringen fyllas upp av vackra fordon.

Nostalgimässan håller i evenemanget i samarbete med ABF, och Folkparken Valhall lever upp igen för en kväll.

– Kul att få lite liv i parken igen. Den var stängd i två år efter pandemin, men här har det varit många band och spelat genom åren, säger Silvia Einarsson.

Marie-Therese Harfouche, Silvia Einarsson och Lennart Lundgren är alla med i styrelsen för Nostalgimässan som arrangerar evenemanget i Folkparken Valhall i samband med Dalsland Cruising tillsammans med ABF.
Marie-Therese Harfouche, Silvia Einarsson och Lennart Lundgren är alla med i styrelsen för Nostalgimässan som arrangerar evenemanget i Folkparken Valhall i samband med Dalsland Cruising tillsammans med ABF. Foto: Helena Eriksson

Hon och de andra i styrelsen jobbar hårt för att detta ska bli en riktig nöjesplats igen.

– Det här är det första i raden av många evenemang här framöver, utlovar de.

Just denna kväll spelar rockabillybandet ”Timmie four” vid dansbanan och trubaduren Markus Stålhandske underhåller inne i cafeterian. Det serveras hamburgare och fika för den som vill ha det.

Trevlig stämning i bilarna

Folkparken i Bengtsfors är det många som har roliga minnen ifrån. Gullan Kristensson är en av dem.

– Vi har levt i den här världen i många år. Det var här man började sin karriär. 25 år senare är man tillbaka, konstaterar Gullan Kristensson.

Jenny Fält och Gullan Kristensson fram och Maria Bergendal sitter bak i en Mercury från 1968. De kommer från Ed.
Jenny Fält och Gullan Kristensson fram och Maria Bergendal sitter bak i en Mercury från 1968. De kommer från Ed. Foto: Helena Eriksson

Målet med kvällen är att ha kul.

– Ner med taket, lite tjejkompisar och lite vin säger de och berättar att de just sitter och planerar vad de ska ha för kläder under ”Ladies run for fun” i år, en veteranfordonstur för bara tjejer som arrangeras av Trestads veteranbilklubb varje år.

Irene Spjut sitter i en Cadillac från 1959 och pratar med Åsa och Tor Svang och hunden Ebbe.

– Jag tycker det är bra ordnat och så är det ett fantastiskt väder, säger Irene.

Irene Spjut sitter i en Cadillac från 1959 och pratar med Åsa och Tor Svang och hunden Ebbe. De kom till Bengtsfors i en Chevelle från 1969.
Irene Spjut sitter i en Cadillac från 1959 och pratar med Åsa och Tor Svang och hunden Ebbe. De kom till Bengtsfors i en Chevelle från 1969. Foto: Helena Eriksson

Åse håller med.

– Jag har varit här sen jag var 15 år och haft jättemycket roligt, berättar hon.

Tor hoppas att det blir många fler evenemang i parken efter detta.

Det gamla gardet

Bröderna Ove och Stig Johansson är några av deltagarna i cruisingen. De har åkt från Mellerud. De är med i det gamla gardet med 60-70-plussare, som Ove kallar det.

– Vi som höll ihop på 70-talet brukar åka en hemlig tur, vecka 28 varje sommar. Det är bara att åka med och ha det trevligt, säger Ove.

Ove Johansson, Susanne Backlund och Stig Johansson från Mellerud sitter och har det lugnt och kollar in bilar.
Ove Johansson, Susanne Backlund och Stig Johansson från Mellerud sitter och har det lugnt och kollar in bilar. Foto: Helena Eriksson

Han tycker det är alldeles för många bilar som är omlackerade. Allt ska vara original, även lacken, menar han. Stig visar en bil som står parkerad en bit bort. En mörk Cadillac från 40-talet.

– Det är bilar det! Det är det närmaste orginalet man kan komma, konstaterar han.

I en Ford Lincoln Continental, en 56:a som liknar bilen som Kennedy färdades med, sitter Ole Runar Böe från Norge. Hans vän Kjell Ådal visar hur dörrarna öppnas framåt.

– Så kallade ”flickfångare”, säger han och skrattar.

Runar Böe och hans vän Kjell Ådal från Norge
Runar Böe och hans vän Kjell Ådal från Norge Foto: Helena Eriksson

Det syns att han trivs i denna miljö.

– Det är härligt väder och mycket fina bilar. Svenskarna är otroliga på att fixa med bilarna. Det ligger många timmars arbete bakom, konstaterar Kjell och önskar en trevlig kväll.

Artikeltaggar

ABFBengtsforsCadillacEvenemangFolkparken ValhallFordHusdjurMarie-Therese HarfoucheMellerudMotorNorgeParkerSolStig Johansson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare