För farligt att gå på tåget – blir inget stopp i sommar

Publicerad:
I Billingsfors måste kliva av och på tåget på andra sidan rälsen. För farligt anser säkerhetsansvariga. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Sommartåget som trafikerar Dal Västra Värmlands Järnväg, DVVJ, kommer inte att stanna för av- och påstigning i Billingsfors. Anledningen är säkerhetsskäl.

– Vi har kämpat för att hitta en lösning men vi kan inte gå emot våra experter, säger Lars-Göran Berg, vd på DVVJ.

Perrongen som hittills använts för sommartrafiken ligger mitt i godstrafikens lastnings- och lossningsområde. Passagerare som ska av och på tågen i Billingsfors har dessutom varit tvungna att kliva över rälsen.

Järnvägsföretaget som kör trafiken, BLS, är ytterst ansvariga och de har fattat beslutet att tills vidare inte göra uppehåll för tågen i Billingsfors. Ett beslut som DVVJ:s säkerhetsansvarige Bengt Hultin stödjer. Han anser att området inte är lämpligt att varken passera eller befinna sig i.

Norr om

På DVVJ har man kämpat i flera månader för att hitta en lösning med en alternativ hållplats norr om lastningsområdet men det föll inte i god jord. Det är också på den sex kilometer långa sträcka som DVVJ är infrastrukturförvaltare för.

– Vi trodde att det skulle gå att lägga en hållplats norr om järnvägsövergången, det har varit en hållplats där tidigare, men det fick vi inte. Trafikverket har sagt att de ska titta på det till nästa år och eventuellt göra en åtgärdsvalsundersökning, säger Lars-Göran Berg.

Det är alltså inte klart om det ens blir en utredning men om det blir det och Trafikverket finner platsen lämplig, först då kan det kanske göras en hållplats. Utredningen skulle komma att kosta 300 000 kronor vilket Trafikverket bekostar.

Första av- och påstigning för sommartågets passagerare från Bengtsforshållet blir nu Långbron.

Lars-Göran Berg, DVVJ:s vd.
Lars-Göran Berg, DVVJ:s vd. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BillingsforsBLS AGDVVJJärnvägLars-Göran BergSamhälleTrafikTrafikverketUtredningarVärmlands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare