Hoppa till huvudinnehållet

Folkkär artistduo gör comeback – kommer till Dalsland

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Den 26 november kommer Bettan och Lotta till Färgelanda.
Den 26 november kommer Bettan och Lotta till Färgelanda. Foto: Pressbild

Två av Nordens mest folkkära artister slår sina påsar ihop och åker för första gången på stor julturné i år. Till hösten stannar Bettan och Lotta till i Dalsland.

– Vi ska försöka bjuda på en hel palett av våra musikaliska liv, säger Lotta Engberg.

Det är stämningsfulla konserter som de två bästa vännerna Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen ska bjuda på publiken på, 20 år efter genombrottet för gemensamma succén Kikki, Bettan och Lotta.

– Det här kom helt oväntat, inte alls vad jag hade tänkt mig. De senaste 20 åren har vi suttit hemma och spelat vid min flygel och umgåtts privat. Men så kom förfrågan om vi vill åka tillsammans och vi är sådana superpolare från 40 år tillbaka att det här ska bli jätteroligt, säger Lotta Engberg som fyllde 60 år den 5 mars.

Med start 22 november i Kungälv åker Bettan och Lotta Sverige och Norge runt tillsammans med sina musiker. Därefter gör de tjugo spelningar i kyrkor i Sverige och Norge, varav en i Dalsland. Den 26 november spelar de i Färgelanda kyrka.

– Det blir helt underbart. Vi har snackat så länge om att göra nåt ihop. Jag har gjort kyrkoturnéer i Norge, nu får jag äntligen komma till Sverige, säger Elisabeth ”Bettan” Andreassen.

– Kyrkan betyder mycket för många människor. Jag känner att kyrkorummet är folkets rum, mitt rum. Jag har ett gott förhållande till kyrkan även om jag inte är kristen. Det är något om betyder något för mig i mitt liv, och det tror jag gäller även publiken, säger hon.

Vad kan publiken förvänta sig för låtar?

– Det blir en salig blandning. På något sätt måste vi ta med våra gamla schlagerhits, fast i en annan tappning. Bettan är en fantastisk sångerska och jättestor i Norge. Vi ska försöka bjuda på en hel palett av våra musikaliska liv och samtidigt berätta om vad som hänt under åren. Allt från att Bettan sprutade skum i mina scenskor 1983 till att vi tog varandra i handen, hon som änka och jag som nyskild, och åkte på semester. Mycket glädje men också lite sorg.

Lotta Engberg har uppträtt i Dalsland förr, men för ”Bettan” är det första gången.

– Jag har varit mycket i Dalsland, där finns det många som tycker om att dansa, säger Lotta Engberg.

Någon övrig koppling till trakten har hon dock inte.

– Jag åker igenom det när jag ska till Bettan i Karlstad, säger hon.

– Jag har hört att det är en väldigt vacker kyrka. Det måste vara den finaste i Dalsland eftersom vi ska spela där, skämtar Elisabeth Andreassen.

Med sig på turnén har Bettan och Lotta multimusikanterna Per Strandberg (Bingolotto, Lotta Engbergs orkester, Lotta på Liseberg) och Martin Lindqvist (Vikingarna, Dire Straits Tribute)

Artikeltaggar

ArtisterBingolottoDalslandDire StraitsElisabeth AndreassenFärgelanda kyrkaKonserterKungälvKyrkorLisebergLotta EngbergLotta EngbergsMusikNorgeNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.