Norges ”Banksy” har kommit till Dalsland: ”Gjorde motiv med Palme på Sveavägen”

Publicerad:
"Töddel” ställer ut i Dals Långed. Foto: Helena Eriksson

Den anonyme gatukonstnären ”Töddel” ställde i helgen ut på galleri Abu art i Dals Långed. ”Töddel” har blivit en välkänd gatukonstnär i Norge och har ett tydligt politiskt engagemang. Inspirationen kommer från den engelska graffiti-konstnären Banksy.

Gatukonstnären ”Töddel” ställde ut på galleri Abu Art i Dals Långed i helgen. Han är en välkänd gatukonstnär från Norge, med ett tydligt politiskt engagemang. Att konstnären Banksy är en förebild för honom är tydligt.

Det är första gången han ställer ut i Sverige. Han tycker det var roligt att Ivar Romundstrand på galleri Abu Art i Dals Långed var den som tog kontakt med honom.

– Min nästa plan är en nordisk tour till Sverige, Danmark och Finland, så jag håller på att jobba med det, berättar ”Töddel” som nyligen uppmärksammats för några nya offentliga konstverk här i Dalsland.

– Jag var där och åkte runt och målade lite. Jag gjorde bland annat ett motiv med Olof Palme på Sveavägen i Grums.

Kungen med herr Nilsson på axeln

Även Dals Långed fick sin egen ”Töddel” på en vägg. Det är en bild på kungen med Pippi Långstrumps apa herr Nilsson på axeln.

– Jag fick tänka efter, vad vet vi om Sverige? Berättelsen om Pippi Långstrump gjorde stort intryck på mig som barn. På min bild sitter han och viskar till Kungen, och jag tycker jag fick till en speciell glimt i ögat på Kungen, om jag får säga det själv.

”Töddel” var på galleriet när hans verk visades upp för första dagen.

– Det är roligt att höra vad folk säger. Jag lyssnar även på vad allmänheten säger om min gatukonst, men det blir lite mer koncentrerat på en utställning.

Kungligheter tar stor plats i ”Töddels” konst.
Kungligheter tar stor plats i ”Töddels” konst. Foto: Helena Eriksson

Han har varit med på flera så kallade pop up-utställningar i Norge, bland annat i Bergen, i Oslo och i Nordnorge, men han är försiktig med vilka sammanhang han ställer upp i.

Han hämtar sina motiv ur välkända händelser och sätter in dem i ett nytt sammanhang.

– Jag skapar nytt liv i historier som blivit glömda och lägger till en twist, eller ett överraskande moment, säger han.

Konst som blir stulen

Det händer att hans gatukonst blir stulen av personer som vill ha ett original av ”Töddel” hemma, eller som kanske vill sälja det vidare. Många av hans konstverk blir övermålade av myndigheterna ganska snabbt, andra får sitta betydligt längre.

– Det är liksom ”the name of the game” om man säger så. Gatukonst är ett tidsbegränsat måleri i dess natur, menar han.

Drottning Silvia.
Drottning Silvia. Foto: Helena Eriksson

I Norge finns många som håller på med ”konst-spotting”, som reser runt och tar bilder på gatukonst. Det finns ett flertal gatukonstnärer som har många fans. Han nämner som exempel ”Reinert the dog”.

Gatukonst som konstform är ofta olaglig. Vad har du att säga till ditt försvar?

– Jag är väldigt klar över det. Jag försöker att inte måla på privata väggar utan väljer offentliga väggar som ändå är lite slitna, säger han.

Det är inte alla som gillar det han gör men många är också mycket positiva. Själva namnet Töddel är en blinkning till Banksy, den engelske förebilden, och ikonen som också valt att vara anonym.

En del av ”Töddels” utställning i Dals Långed.
En del av ”Töddels” utställning i Dals Långed. Foto: Helena Eriksson
En del av ”Töddels” utställning i Dals Långed.
En del av ”Töddels” utställning i Dals Långed. Foto: Helena Eriksson
Banksy uppmärksammades nyligen efter att ha gjort konst i krigshärjade Irpin utanför Ukrainas huvudstad Kyiv.
Banksy uppmärksammades nyligen efter att ha gjort konst i krigshärjade Irpin utanför Ukrainas huvudstad Kyiv. Foto: Thibault Camus

Artikeltaggar

BanksyDals LångedDalslandGatukonstGraffitiJonny NilssonKonstNorgeUtställningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare