Dramatiskt på bruket – när rökdykare och krisgrupp övade: ”Blodet kallnade”

Publicerad:
Brandövning på Ahlström Munksjö i Billingsfors.Räddningsledare Svante Ohlsson och produktionsledare Frank Hagman.Arbetsmiljöingenjör Ella Karin Larsson. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Bruket i Billingsfors drabbades av rökutveckling i renseriet och räddningstjänst och ambulans larmades till platsen. Tre anställda var kvar inne i byggnaden.

Så var scenariot när det var dags för den årliga brandövningen i skarpt läge.

– Det är en kvar därinne.

Produktionsledaren Frank Hagman kommer springande, gestikulerar och skriker till räddningsmännen. Ambulanspersonalen har tagit hand om två skadade, en som fått huvudskador och är medvetslös och en med benbrott. Nu får de reda på att det finns ytterligare en person inne i byggnaden.

Ambulanspersonalen hade tre skadade personer att ta hand om.
Ambulanspersonalen hade tre skadade personer att ta hand om. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Produktionsledarens roll är att få räddningstjänsten till rätt plats, berättar arbetsmiljöingenjör Ella Karin Larsson. Övningen ska vara så realistisk som möjligt så bara ett fåtal visste om att det skulle ske en brandövning den dagen.

– Jag nästan kände hur blodet kallnade. Jag var på väg till ställverket och skulle stänga av elen då de ropade ”nej, nej det är övning”, säger Frank Hagman.

Produktionsledaren Frank Hagman såg till att räddningstjänsten fick ut de anställda ur byggnaden.
Produktionsledaren Frank Hagman såg till att räddningstjänsten fick ut de anställda ur byggnaden. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– Det blir olika personer som drabbas och vi vill testa av vår krisgrupp och se hur de hanterar situationen i skarpt läge, säger Ella-Karin Larsson.

Ahlström-Munksjö i Billingsfors brukar ha brandövning en gång om året och roterar för att flera produktionsledare ska få möjlighet att delta.

– Det är väldigt bra att kunna samarbeta med räddningstjänsten på det här sättet, säger Henrik Eriksson som jobbar med hälsa- och säkerhet på företaget och är även fackligt huvudskyddsombud.

Ella Karin Larsson är arbetsmiljöingenjör på bruket och ledde brandövningen.
Ella Karin Larsson är arbetsmiljöingenjör på bruket och ledde brandövningen. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Rökutvecklingen orsakade ingen brand den här gången, en rökmaskin hade placerats i renseriet. De roterande maskinerna inne i renseriet där pappersvirket matas in kan lätt orsaka gnistbildning som tänder i flis och sågspån.

”Nöjd med insatserna”

– Det var jättebra att få öva på det i skarpt läge och jag är nöjd med insatserna som gjordes, säger Jonas Lindqvist som är platschef och som under sina fem år på företaget inte varit med om ett brandtillbud i verkligheten.

– Nej, bara små incidenter vid någon maskin, säger han.

När larmet gick var det platschefen som samlade krisledningsgruppen bestående av åtta personer.

– Då går vi igenom det jag vet så långt och jag delegerar uppgifter till var och en. Jag ska sedan meddela min chef att det funkar uppåt, det är viktigt. Fokus ligger på att först rädda liv och när vi har koll på det går vi över på anläggningen och sedan vidare med produktionen och hur den påverkas. Det är en stor process, säger han.

Fokus nummer ett var att få ut anställda ur byggnaden och rökdykare skickades in.
Fokus nummer ett var att få ut anställda ur byggnaden och rökdykare skickades in. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

BillingsforsFrank HagmanHenrik ErikssonKarin LarssonKattis AhlströmMunksjöOlyckor och katastroferProduktionsledarenRökutveckling

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare