Kommunen hotas med miljonvite – av sina egna tjänstemän: ”Högt och kännbart”

Publicerad:
Kulturskolan i Bengtsfors arrangerade utbildningen "filma med mobilen" tidigare i våras. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Conny Hultgren

Kulturskolan i Bengtsfors saknar en godkänd ventilation. Därför hotas nu Bengtsfors kommun med vite på sex miljoner kronor – av sina egna tjänstemän.

Men kommunen flaggar redan nu för att bristerna inte kommer hinna åtgärdas i tid.

Förslaget om vite kommer från kommunens egen samhällsbyggnadsenhet.

”Vitesbeloppet är högt och kännbart. Men att bedriva skolverksamhet med ungdomar och barn i en byggnad som inte är ventilerad kan leda till flera hälsobesvär för besökande och personal”, skriver samhällsbyggnadsenheten.

Det är efter en tillsyn av Dalslands miljö- och energikontor som den bristfälliga ventilationen har dokumenterats. Miljö- och energikontoret kräver att kommunen ska åtgärda bristerna och vill ha ett svar senast den 31 augusti.

Samhällsbyggnadsenheten vill ha ett svar från kommunen inför myndighetsnämndens möte den 8 juni.

”Kommer inte hinna”

Men så snabbt kommer kommer inte kommunen att hinna agera.

I ett svar skriver kommundirektören Göran Eriksson att den aktuella fastigheten kommer upp först under våren för politisk behandling inför investeringsbudget för 2024.

Han skriver vidare att kommunen inte bestrider behovet av att verksamheten ska ha en bra arbetsmiljö för den verksamhet som bedrivs i lokalen.

Vidare meddelar Eriksson att kommunen nu undersöker två alternativ. Antingen att renovera nuvarande fastighet eller att hitta alternativa lokaler som uppfyller Kulturskolans behov.

Före semestern

”Ambitionen är att kommunfullmäktige beslutar om en investering innan sommarledigheten 2023”, skriver Göran Eriksson.

Därför vill kommunen att samhällsbyggnadsenheten och myndighetsnämnden kan fatta beslut om att avvakta med sitt beslut tills efter den 31 augusti.

Beviljas mer tid

I ett mejl till Dalslänningen skriver plan- och bygglovschefen Maria Andersson att ärendet kommer tas upp igen efter sista augusti.

”Då frågan behandlar inomhusmiljö men utifrån två olika tillsynsområden bedömer samhällsbyggnadsenheten att fastighetsägaren bör få mer tid att utreda alternativ”, skriver hon och fortsätter:

”Myndighetsnämnden är informerade i ärendet”.

Artikeltaggar

ÅtgärderBengtsforsBengtsfors kommunBeslutBostad och byggenDalslandDalslands Miljö- och energiförbundFastigheterGöran ErikssonPernilla Bogö BryntessonVentilation

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare