Hoppa till huvudinnehållet

Annelie och Eemu hittade hem i Dalsland – bjöd in till hemmet i helgen

Publicerad:
Reporter Fredrik Tacacho
Fredrik Tacacho
fredrik.tacacho@provinstidningen.se
Konstnärsparet Eemu Kaikkonen och Annelie Kjellberg kikar fram genom ett av Eemus verk som är placerat i den stora trädgården på Kullevägen i Fengersfors. De är två av totalt 43 utställare under Konstvandring i Dalsland som pågår under Kristi himmelsfärdshelgen.
Konstnärsparet Eemu Kaikkonen och Annelie Kjellberg kikar fram genom ett av Eemus verk som är placerat i den stora trädgården på Kullevägen i Fengersfors. De är två av totalt 43 utställare under Konstvandring i Dalsland som pågår under Kristi himmelsfärdshelgen. Foto: Fredrik Tacacho

Konstnärsparet Annelie Kjellberg och Eemu Kaikkonen var för första gången med i konstvandringen. De bjöd in till sin verkstad och galleri hemma på Kullevägen i Fengersfors.

– Det ska bli roligt, vi ser fram emot det. Vi kommer säkert lära oss mycket till nästa gång, vad vi kan utveckla och så, säger Annelie Kjellberg över en kopp kaffe ute i den stora trädgården, som tidigare härbärgerade en handelsträdgård.

Intresset för just odling, skog och natur – och så klart konstnärskulturen på den lilla orten fick henne och maken Eemu Kaikkonen att slå ner bopålarna här för ett par år sedan. Engagemanget i kulturkooperativet ”Not quite” är stort.

– Det är ett fantastiskt bra ställe om man som konstnär vill ha en plattform och gemenskap. Man når ut bättre om man har ett kluster, säger Annelie Kjellberg.

"Konst är ett utforskande. Mina tidigare erfarenheter är också ett utforskande. Jag gillar att utforska”, säger Annelie Kjellberg gällande sitt konstnärskap.
"Konst är ett utforskande. Mina tidigare erfarenheter är också ett utforskande. Jag gillar att utforska”, säger Annelie Kjellberg gällande sitt konstnärskap. Foto: Fredrik Tacacho

Hon själv är smyckessmed medan maken Eemu Kaikkonen är konstnär och smed, med en diger smideserfarenhet både i Finland och Sverige med bland annat en kandidatexamen från Högskolan för konst och design.

– När man arbetar med stål tar man inte bort lika mycket som man gör med trä till exempel. Det handlar om att omforma. Det har en skönhet som man kan ta i många olika riktningar. Jag vill låta materialet tala, säger Eemu Kaikkonen angående sin inriktning.

Läste på Stenebyskolan

Eemu Kaikkonen kommer ursprungligen från Finland medan Annelie Kjellberg har rötterna i Göteborg. Parets vägar korsades när de båda läste på Stenebyskolan för några år sedan. De trivdes bra i Dalsland och blev kvar.

– Vi ville bo nära skogen och naturen, säger Annelie Kjellberg, som i grunden är landskapsarkitekt.

Efter flera år som strategisk stadsplanerare i Göteborg brände hon ut sig och beslutade sig för att ändra arbetslivsinriktning helt.

– Jag har alltid haft ett konstintresse men inte alltid bejakat det eftersom jag har haft så mycket annat. Det är fint att få bejaka det och vara människa fullt ut nu, säger hon.

Eemu Kaikkonen jobbar ofta på kollektivverkstaden på ”Not quite” medan Annelie Kjellberg jobbar en hel del hemifrån – i ett uthus på gården.

– Förra ägaren isolerade faktiskt där för att ha en silversmedja så det var perfekt, säger hon.

– Jag skulle också vilja ha min egen verkstad här hemma men vi får se hur det fungerar, det måste ju vara brandsäkert, säger Eemu Kaikkonen.

Paret är även aktuellt med utställningen ”Our inner garden” som just nu pågår på Halmens hus i Bengtsfors – deras första gemensamma utställning.
Paret är även aktuellt med utställningen ”Our inner garden” som just nu pågår på Halmens hus i Bengtsfors – deras första gemensamma utställning. Foto: Fredrik Tacacho

Just nu pågår deras första gemensamma utställning ”Our inner garden” på Halmens hus i Bengtsfors. Verken i utställningen beskriver de som ”abstrakta samtidigt som de har organiska former inspirerade av växter och djur – de tycks växa, innesluta, spricka upp och blomstra”.

Verken hemma på Kullevägen under konstvandringen kommer att gå i samma anda. Både järnskulpturer, smycken och målningar kommer att finnas till försäljning.

43 deltagare

Totalt är det 43 deltagande konstnärer på Konstvandringen i Dalsland, från Färgelanda i söder till Nössemark i norr.

Årets samlingsutställning visas i år på Dalslands konstmuseum i Upperud. Annelie Kjellberg har fått äran att invigningstala på invigningen.

– Alla som är med på konstvandringen hjälper till på olika sätt. Eemu kommer till exempel att hjälpa till med att ta emot verk i Upperud inför hängningen där, säger Annelie Kjellberg.

Annelie Kjellberg jobbar i ädelmetall och gör smycken som förhåller sig till kroppen och utforskar hur den möter växternas formspråk. Med traditionella hantverksmetoder strävar hon efter att uttrycka naturens elegans i sina verk och trädgårdens känsla av omfamning.
Annelie Kjellberg jobbar i ädelmetall och gör smycken som förhåller sig till kroppen och utforskar hur den möter växternas formspråk. Med traditionella hantverksmetoder strävar hon efter att uttrycka naturens elegans i sina verk och trädgårdens känsla av omfamning. Foto: Fredrik Tacacho

I våra trakter finns det även möjlighet att besöka exempelvis skogstorpen Mörterud och Persbyhammar där konstnärerna Jim Berggren och Rolf Gustafsson i år samarbetar med fokus på konstgrafiken. De öppnar även för samtal mellan konstnärskollegor och intresserade besökare för att dryfta villkoren för konstnärlig gestaltning i dag. De har dessutom bjudit in musikervänner som kommer att uppträda.

Åmålskonstnären Gunilla Kjellstedt medverkar som vanligt, men till skillnad från tidigare år, då hon ställt ut i sin lägenhet, i tornet vid korsningen Torggatan–Kyrkogatan, ställer hon i år ut i en lokal i bottenplanet på samma hus.

Både Eemu Kaikkonen och Annelie Kjellberg målar också. Här en krokiteckning av Annelie som kommer att ingå i utställningen.
Både Eemu Kaikkonen och Annelie Kjellberg målar också. Här en krokiteckning av Annelie som kommer att ingå i utställningen. Foto: Fredrik Tacacho
En av Eemu Kaikkonens målningar.
En av Eemu Kaikkonens målningar. Foto: Fredrik Tacacho

Artikeltaggar

DalslandFengersforsGallerierGunilla KjellstedtKeramikKonstNot QuiteRolf GustafssonStenebyskolanUtställningarÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.