Turistmagnetens värde ska utredas: ”Måste ta sitt ansvar”

Publicerad:
Turister stiger på DVVJ:s sommartåg i Långbron, Dals Långed. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Vilket värde och vilken nytta har Dal-västra Värmlands järnvägs (DVVJ) verksamhet för Bengtsfors och Dalsland? Det ska nu utredas professionellt.

Dal-västra Värmlands järnväg (DVVJ) kräver renovering och kostnaden uppgår till fem miljoner kronor. Det har Dalslänningen sedan tidigare rapporterat om.

DVVJ:s vd Lars-Göran Berg har klargjort att den här sommaren är säkrad men att renoveringen måste vara utförd innan december 2024.

De pengar som krävs har DVVJ inga möjligheter att frambringa utan enda möjligheten skulle vara att lyfta ärendet till Fyrbodal och regionen och visa att verksamheten har ett samhällsvärde.

DVVJ har nu lämnat in en begäran om att stiftarkommunerna Bengtsfors och Mellerud ska finansiera en framtidsstudie. Mellerud har redan beslutat att säga ja och Bengtsfors kommunstyrelse ska ta beslut inom kort.

– DVVJ är en viktig fråga och jag är övertygad om att politikerna i Bengtsfors också kommer att säga ja, säger kommunalrådet Stig Bertilsson (M).

Lars-Göran Berg är vd för DVVJ.
Lars-Göran Berg är vd för DVVJ. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Framtidsstudien ska vara klar innan sista september och maxkostnaden är 150 000 kronor. Lars-Göran Berg har tagit fram ett underlag som ska användas under utredningen.

– Stiftarkommunerna måste ut "på banan" och ta sitt ansvar för den verksamhet de startade för snart 40 år sen nu, finansiera den här utredningen och så vidare. Blir spännande att se om vi kan få en oberoende värdemätare på om DVVJ har något värde för landskapen, kommunerna, näringslivet, allmänheten och så vidare, säger Berg.

Den färdiga studien ska beskriva den sammanlagda ekonomiska effekten av verksamheten. Vad järnvägen betyder för besöksnäring, näringslivet på kort och lång sikt, synergieffekten av trafik på Dalslands kanal och DVVJ. Men också hur man ska åstadkomma en finansiering för att skapa en mindre bräcklig organisation.

I styrgruppen ska kommuncheferna i Bengtsfors och Mellerud samt processledaren för ”Det goda livet i Dalsland” ingå.

”Det goda livet i Dalsland” genomförs under 2021-2025 för att stärka levnadsförhållanden och utvecklingsförutsättningar i landskapet. En plan är framtagen gemensamt av Västra Götalandsregionen, Fyrbodals kommunalförbund, Dalslands kommuner och länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Turistmagnet i fara – kostar miljoner att rusta: ”Måste visa samhällsvärdet”Ny gångväg knyter samman attraktionerna: ”En jättebra idé”

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandDalslänningenDVVJJärnvägKommunstyrelsenLänsstyrelsen i Västra Götalands länLars-Göran BergMellerudRenoveringarSamhälleStig BertilssonUtredningarVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare