Snörrums förskola lägger ner: ”Inget roligt beslut att ta”

Publicerad:
Från och med hösten 2023 stoppas intaget av barn till Snörrums förskola och hösten 2024 stänger verksamheten. Foto: Helena Lindgren

Snörrums förskola lägger ner hösten 2024. Det beslutade kommunfullmäktige under onsdagskvällen. Ledamöterna var rörande överens om att det var det enda rätta beslutet utifrån antalet barn de kommande åren.

Två politiker yttrade sig i talarstolen när beslutet om Snörrums förskola framtid skulle avgöras.

– Det här är inget roligt beslut att ta, men verkligheten gör sig påmind. Vi ser ingen annan utväg, vi måste anpassa oss till de förutsättningar som finns, sa Andreas Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande när han på onsdagskvällen yrkade på förslaget att stänga Snörrumskolan.

– Vi måste lägga pengar på innehåll och inte på lokaler. Vi måste vara rädd om den kompetens vi har, sa oppositionsrådet Per-Erik Norlin (S).

Därefter klubbades förslaget att Snörrums förskola från och med hösten 2024 ska stängas.

Andreas Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Dals-Eds kommun, var en av två som uttryckte sin åsikt talarstolen inför beslutet om Snörrums förskolas framtid.
Andreas Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Dals-Eds kommun, var en av två som uttryckte sin åsikt talarstolen inför beslutet om Snörrums förskolas framtid. Foto: Helena Lindgren

Politiker och tjänstemän har haft möten med både personal och föräldrar som har uttryckt oro inför beslutet, men vid kommunfullmäktiges möte under onsdagen var det dock ingen allmänhet på plats som gjorde sin röst hörd.

Bakgrunden till beslutet är att det föds för få barn i kommunen. Prognoser visar att det redan till hösten blir 57 tomma platser på de tre förskolorna i kommunen. Ett år senare, hösten 2024, beräknas det vara hela 80 platser tomma.

Beslutet ska i nuläget inte innebära några uppsägningar av tillsvidareanställd personal.

– I nuläget innebär det här att det endast blir naturliga avgångar och kanske visstidsanställd personal som får sluta, men under hösten 2024 ser det värre ut, sa Anna Andersson, chef för fokusförvaltningen, som var på plats och redogjorde för ärendet.

Ett beslut återstår – då kan förskolan stängas: ”Inte populärt, men nödvändigt"Förskola hotas av nedläggning: ”Vi kommer ha 80 tomma platser”

Artikeltaggar

Andreas NilssonAnna AnderssonBeslutDals-Eds kommunFörskolorKommunfullmäktigeKommunstyrelsenPer-Erik NorlinSkola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare