Nelson (M) slår tillbaka mot anklagelserna: ”Helt nonsens”

Publicerad:
Ulf Nelson (M) berättar att han inte ångrar något. Foto: Niclas Jonasson

Ulf Nelson (M) lämnar alla politiska uppdrag. Nu tar han bladet från munnen efter stormen kring Bengtsforshus och svarar han på kritiken.

– Jag är luttrad. Men att som den socialdemokratiska oppositionen gjort nedlåta sig till den debattnivå visar hur desperata man är, säger Ulf Nelson

Ulf Nelson (M) har varit ordförande för Bengtsforshus sedan 2019. Men från och med nästa vecka är han inte det längre. Dalslänningen kunde i går berätta att Nelson lämnar ordförandeskapet – och alla politiska uppdrag han har i kommunen.

– Jag fyller 75 år den 29 maj och tycker att det får räcka nu. Jag hade lämnat ändå. Men under den senaste tiden har det varit en häxjakt på mig från den Socialdemokraternas sida och även genom det brev som kom från personalen om att man saknade förtroende för mig, kommenterade Nelson avgången.

Han berättade också att beslutet var hans eget och att han inte skulle vilja ha något ogjort.

– Jag känner ingen ånger, utan anser att jag hela tiden har gjort rätt. Jag har också haft ett enormt stöd av mitt parti och av alliansvänner. Folk som jag träffar har också gett mig en klapp på axeln och tyckt att jag gjort ett bra jobb.

Ulf Nelson (M) valde att inte göra någon upphandling av konsulterna.
Ulf Nelson (M) valde att inte göra någon upphandling av konsulterna. Foto: Niclas Jonasson

Stormen mot Bengtsforshus inleddes i augusti förra året. Ulf Nelson fick då besked om att det fanns ett kränkningsärende i bolaget.

– Jag varskodde kommunstyrelsens arbetsutskott, kommundirektör och personalchef om detta. Vi var alla eniga om att vi skulle gå vidare. Per Eriksson (S) (oppositionsråd, reds. anm.) var, avsett vad han påstår, helt med på detta, säger Nelson och fortsätter:

– Alla påståenden om att jag skulle fjärrstyras av Stig Bertilsson (M) (kommunstyrelsens ordförande, reds. anm.) är helt nonsens. Bertilsson är inte med i Bengtsforshus styrelse. Det är jag som är ordförande där.

Utgångspunkten: Skydda företaget

Nelson menar att han på nästa styrelsemöte i Bengtsforshus tog upp kränkningsärendet och att bolaget behövde ta in en utomstående konsult.

– Jag kunde då inte säga vilken konsult det skulle bli, men alla var alltså överens om att vi skulle behandla det som ett sekretessärende. Därför skrevs inget i protokollet om detta beslut. Utgångspunkten var, som jag sa, att skydda bolaget, säger Ulf Nelson.

Därefter har historien rullat vidare. I konsultgranskningarna fick vd Pär Nilsson hård kritik både vad gäller kränkningsärendet och misstänkta ekonomiska oegentligheter. Han fick därefter sparken från bolaget.

Ulf Nelson (M) anser att den socialdemokratiska oppositionen har agerat på ett desperat sätt.
Ulf Nelson (M) anser att den socialdemokratiska oppositionen har agerat på ett desperat sätt. Foto: Niclas Jonasson

Men revisorerna fick också senare själva ta emot skarp kritik.

Eric Hietala för sina intervjumetoder och Kent Vasell för att han saknade F-skattsedel och för att han i samma veva dömdes till fängelse för grovt bedrägeri. Det framkom också att någon av konsulterna, utan att meddela Bengtsforshus tjänstemän, tagit sig i bolagets bokföringsprogram. Något som sanktionerades av kommunledningen.

Avgångskrav

Efter att det stått klart att Kent Vasell dömts till fängelse reste Socialdemokraterna avgångskrav mot Ulf Nelson, men också mot Stig Bertilsson och Göran Eriksson.

Sedan kom det öppna brevet från ett tiotal anställda på Bengtsforshus då de meddelade att de saknar förtroende för Ulf Nelson.

Hur har det varit att under så lång tid varit utsatt för denna press?

– Jag har varit marknadschef i skogsbolag under 30 år så jag är luttrad. Men att som den socialdemokratiska oppositionen gjort nedlåta sig till den debattnivå visar hur desperata man är, säger Ulf Nelson.

Lämnar alla uppdrag

2016 valdes Ulf Nelson in som styrelseledamot i Bengtsforshus. 2019 utsågs han till styrelseordförande för bolaget. Ett uppdrag han nu alltså lämnar.

Ulf Nelson lämnar samtidigt sina övriga politiska förtroendeuppdrag. Han är i dag ordförande för kommunstyrelsens tekniska utskott, ledamot i kommunstyrelsen och ledamot i kommunfullmäktige. Han är även ersättare i folkhälsorådet.

Bengtsforshus konsult döms till fängelse för grova ekobrott: ”Hade ingen aning”S kräver topparnas avgång: "Kan inte lita på att kommunen fungerar”Anställda på Bengtsforshus kräver ordförandens avgång: ”Saknar förtroende”Revisorns hårda dom: Bengtsforshus ledning har brutit mot lagenNya kritiken mot Bengtsforshus: ”Betydande brister”

Artikeltaggar

Bengtsforshus ABDalslänningenEkonomiKentKommunstyrelsenModeraternaSocialdemokraternaStyrelserUlf Nelson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare