Hoppa till huvudinnehållet

TV-succén spelas in i Dalsland – hemma hos Jonas och Frida

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Jonas Olsson och Frida Robertsson
Jonas Olsson och Frida Robertsson Foto: Baluba

TV-succén ”Det sitter i väggarna” har lockat mångmiljonpublik under sina åtta säsonger på SVT. Just nu spelas den nionde säsongen in – och ett av avsnitten utspelar sig hemma hos Jonas Olsson och Frida Robertsson på Öxnäs gård i Högsäter.

– Det ska bli kul att få representera Dalsland, säger de.

TV-programmet ”Det sitter i väggarna” har blivit en succé sedan det började sändas 2015 i SVT. De två programledarna, antikexperten Rickard Thunér och byggnadsantikvarien Erika Åberg, besöker husägare som vill lära sig mer om sin bostads historia – både människornas levnadsöden och historien kring själva byggnaden.

Under programmets gång restaureras någon del i huset på ett varsamt och hållbart sätt. Parallellt får de boende ställa frågor om huset, och programledarna tar fram uppgifter för att besvara dem. Det kan röra sig om byggnadsår, vilka som levt där och hur byggnaden förändrats för att bli en byggnad som står där i dag.

Öxnäs gård blir första i Dalsland

Programmet har sänts i åtta säsonger, och just nu spelas den nionde in. Ett av avsnitten spelas in på Öxnäs gård utanför Högsäter i Färgelanda kommun. Det är första gången programmet kommer till Dalsland.

I förra veckan var produktionsbolaget Baluba på plats hemma hos Jonas Olsson och Frida Robertsson för att spela in programmets 60:e avsnitt.

– Vi har haft tur med vädret. Dalsland är vackert så här års och det är ett spännande hus vi är i, säger programledare Rickard Thunér som varit med sedan 2019.

Rickard Thunér och Erika Åberg är programledare.
Rickard Thunér och Erika Åberg är programledare. Foto: Baluba

Varje avsnitt spelas in under åtta dagar. Då varvas byggmoment med olika berättelser. Rickard Thunér kan av förklarliga skäl inte avslöja så mycket om vare sig huset eller avsnittet, då det sänds först i augusti.

– Innan vi kommer ut har vi gjort ett ganska gediget arbete innan. Det är väldigt många som involverade som sitter och jobbar med detta och man gör besök och rekar innan. Det här är vårt sista hus för i år, det sjätte objektet i årets säsong. Vi har haft fina hus hela vägen, men det är första gången i Dalsland.

Det sitter i väggarna lockat miljonpublik varje vecka, och skulle egentligen läggas ner för att ge plats åt en satsning för en yngre publik, men efter kritikstorm från lojala tittare backade SVT och valde istället att spela in fler säsonger.

– Det har varit väldigt populärt, men man aldrig hur nya säsonger tas emot, säger Rickard Thunér.

Hur hamnade programmet här i Dalsland?

– Familjen har ansökt, det är så det funkar. Sedan görs lite besök innan, man åker dit och rekar. Jag kan inte gå in på hur det jobbas, men det jobbas brett med många olika källor, både muntliga och skriftliga. Man ringer runt till folk i bygden och fiskar efter information och bilder. Sen sammanställer man detta med en röd tråd, säger Rickard Thunér.

Vad är det som gör det här huset intressant?

– Det är en kombination av byggnadsmässigt intressant som kan bli ett projekt för Erika, med bra historier. De som bor i huset spelar viss roll också. De ska vara nyfikna och intresserade av sitt hus och hem.

Jonas Olsson och Frida Robertsson är båda födda och uppvuxna i Högsäter. Han är snickare och har egen byggföretag och hon pluggar till byggnadsantikvarie på Göteborgs universitet.

Huset ligger på Öxnäs gård och ska ha hört till Öxnäs järnbruk med anor från 1600-talet. Jonas och Frida köpte huset 2014 och flyttade in året efter.

De har själva följt programmet slaviskt sedan starten och har ett gemensamt intresse av byggnadsvård och historia.

– Det är vårt favoritprogram, vi har sett alla avsnitt. Vi sökte för att få reda på lite historia kring gården i stort. Vi har försökt ta reda på lite själva, men inte lyckats. Vi vet att det har varit ett bruk och att det är byggt 1785, men inte så mycket mer, säger de.

Inspelningsveckan har varit hektisk, men behaglig, menar de.

– Det har varit fullt upp och många timmar per dag för att få ihop ett avsnitt på en timme. Det trodde man inte innan, vi hade ingen koll alls. Det är så mycket folk men alla är väldigt trevliga och det har flutit på bra, säger Jonas Olsson.

– Det känns lite konstigt när det var så många som kom. De har varit sympatiska och visat hänsyn allihop. Efter en timme kände man knappt av det, säger Frida Robertsson.

Hur ska det bli att se er själva på tv?

– Det kommer nog bli jobbigt, men vi får väl försöka överleva. Vi har själva satt oss i denna situationen, säger de och skrattar.

Ni blir först i Dalsland, hur känns det?

– Det är lite roligt att vi är först. Det ska bli kul att få representera landskapet Dalsland, säger de.

Artikeltaggar

Bostad och byggenByggnadsvårdDalslandErika ÅbergFärgelanda kommunGöteborgs universitetHistoriaHögsäterJonas OlssonRickard ThunérSVTTV

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.