Hoppa till huvudinnehållet

EXKLUSIVT: Bengtsforshus ordförande avgår: ”Ångrar inte det jag gjorde”

Publicerad:
Ulf Nelson (M) avgår som ordförande för det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB.
Ulf Nelson (M) avgår som ordförande för det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB. Foto: Niclas Jonasson

Ulf Nelson (M) avgår som ordförande för det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus. Det har varit en turbulent tid i bolaget.

– Det har förstås påverkat mitt beslut, men jag hade lämnat ändå. Jag ångrar ingenting, säger Ulf Nelson som nu avsäger sig samtliga politiska förtroendeuppdrag i kommunen.

Turerna har varit många och långa i härvan om Bengtsforshus och tung kritik har framförts från revisionen och den socialdemokratiska oppositionen mot hur styrelseordföranden Ulf Nelson (M) hanterat situationen.

– Jag fyller 75 år den 29 maj och tycker att det får räcka nu. Jag hade lämnat ändå. Men under den senaste tiden har det varit en häxjakt på mig från den Socialdemokraternas sida och även genom det brev som kom från personalen om att man saknade förtroende för mig, säger Ulf Nelson.

Är det ditt eget beslut eller partiets att du nu ska lämna?

– Beslutet är helt och hållet mitt eget, säger Ulf Nelson.

Ångrar ingenting

Men han skulle inte velat ha något ogjort, berättar han.

– Jag känner ingen ånger, utan anser att jag hela tiden har gjort rätt. Jag har också haft ett enormt stöd av mitt parti och av alliansvänner. Folk som jag träffar har också gett mig en klapp på axeln och tyckt att jag gjort ett bra jobb.

Revisorerna menar att du som ordförande och styrelsen för Bengtsforshus har brutit mot aktiebolagslagen och gav er en anmärkning. Vad har du för kommentar till det?

– Vi var överens i styrelsen om att behandla det kränkningsärende vi fick in under sekretess och valde därför att inte protokollföra det. Jag hade helt och hållet styrelsen med mig på detta. Utgångspunkten var att skydda bolaget och alla trodde ju att det här skulle få en snabb lösning. Jag vill också betona att revisorerna föreslår kommunfullmäktige att bevilja styrelsen ansvarsfrihet, säger Ulf Nelson.

Du valde att inte göra någon upphandling av vare sig Kent Vasell, som senare dömdes till fängelse för grovt bedrägeri, eller Eric Hietala. Enligt kritik som framförts ska heller inte referenser ha tagits av dessa konsulter. Varför inte?

– Tidsaspekten var avgörande för att få det här genomfört så snabbt som möjligt. Jag köper revisorernas kritik, men jag ångrar inte det jag gjorde, säger Ulf Nelson.

Han säger också att kommundirektör Göran Eriksson sagt att Kent Vasell utfört ett ”jobb med bra resultat för kommunen” på uppdrag av företagshälsobolaget Avonova. Nelson träffade Vasell första september och informerade styrelsen dagen därpå om sitt beslut att välja konsulten, menar han.

– Vi visste ju inte vid det tillfället att han senare skulle dömas för bedrägeri. Bakgrunden till att vi tog in Eric Hietala är att han vid tillfället var tillförordnad personalchef i kommunen, säger Ulf Nelson.

Lämnar alla uppdrag

2016 valdes Ulf Nelson in som styrelseledamot i Bengtsforshus. 2019 utsågs han till styrelseordförande för bolaget. Ett uppdrag han nu alltså lämnar.

Ulf Nelson lämnar samtidigt sina övriga politiska förtroendeuppdrag. Han är i dag ordförande för kommunstyrelsens tekniska utskott, ledamot i kommunstyrelsen och ledamot i kommunfullmäktige. Han är även ersättare i folkhälsorådet.

Bengtsforshus konsult döms till fängelse för grova ekobrott: ”Hade ingen aning”S kräver topparnas avgång: "Kan inte lita på att kommunen fungerar”Anställda på Bengtsforshus kräver ordförandens avgång: ”Saknar förtroende”Revisorns hårda dom: Bengtsforshus ledning har brutit mot lagenNya kritiken mot Bengtsforshus: ”Betydande brister”

Artikeltaggar

BedrägerierBengtsforshus ABBrott, lag och rättFängelseKommunfullmäktigeModeraternaSocialdemokraternaStyrelserUlf Nelson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.