Kulturskolan kan tvingas flytta: ”Lokalerna är gamla och måste moderniseras”

Publicerad:
Den fastighet som idag inrymmer Kulturskolan är en av alla lokaler som behöver ses över. Bilden är tagen under en uppvisning med skolan för några år sedan. Foto: Thomas Wallin

Bengtsfors kommun har för många lokaler i förhållande till verksamheter. Nu ska ett beslut om en ny ägarstrategi fattas om fastigheterna.

– Vi behöver fatta beslut av renoveringar, nybyggnation, rivningar eller försäljningar, säger kommunstyrelsens ordförande Stig Bertilsson (M).

Några lokaler som kommunen behöver hitta framtida lösningar för handlar om skolor, förskolor, kulturskolan och särskilda boenden.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Vi har mer än tillräckligt av skollokaler. Vad behöver vi göra när det gäller dessa och var ska de framtida skollokalerna finnas. Mer pengar än nödvändigt ska inte läggas på lokaler. I dag har vi en situation där vi – hårddraget beskrivet – har en massa lokaler men inte råd att ha personal för dem, säger Stig Bertilsson.

Kulturskolan

En fastighet som inrymmer skolverksamhet är kulturskolan. Verksamhetens lokaler är slitna och har bristfällig ventilation.

– Kulturskolans lokaler är gamla och måste rustas och moderniseras, och vi måste ordna ventilationen. Kanske blir det så att kulturskolan måste vara någon annanstans. Det finns ytor över på Strömkullegymnasiet till exempel, säger Stig Bertilsson.

Äldreomsorgen

Vid sidan av skollokalerna finns lokalerna för äldreomsorg som behöver ses över.

– Vi vet att efterfrågan inom äldreomsorgen kommer att öka. Det behöver vi hantera. Ska vi bygga ut eller ska vi bygga nytt? säger Stig Bertilsson.

Den fastighet som idag bland annat inrymmer Strömkullegymnasiet kommer i sin nuvarande gymnasieform bara bedrivas vidare i ett år till. Sedan ska bland annat vuxenutbildningen ta fastigheten i besittning. Men det kommer att finnas utrymme för fler verksamheter.
Den fastighet som idag bland annat inrymmer Strömkullegymnasiet kommer i sin nuvarande gymnasieform bara bedrivas vidare i ett år till. Sedan ska bland annat vuxenutbildningen ta fastigheten i besittning. Men det kommer att finnas utrymme för fler verksamheter. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Han förklarar att frågan också hänger ihop med en förestående bolagisering av kommunens fastigheter.

– Det är vanskligt att ha för mycket lokaler. Vi har krympande verksamheter och står inför flera framtida utmaningar. Eftersom också vi har en minskande befolkning och förändringar i åldersstruktur är det oerhört viktigt att vi ligger rätt här. Våra verksamhetslokaler måste uppfylla de krav som ställs, säger Stig Bertilsson.

Tre perspektiv

Det borgerliga styret och den socialdemokratiska oppositionen är överens. Inte minst var det viktigt att barn, miljö och jämställdhet lyftes fram som tre perspektiv i förslaget till kommunal ägarstrategi.

Per Eriksson (S) är kommunstyrelsens andre vice ordförande i Bengtsfors.
Per Eriksson (S) är kommunstyrelsens andre vice ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Men eftersom det föds allt färre barn behöver vi titta på lokalerna. Kanske finns det på sikt bara behov av en förskola i Bengtsfors tätort. Sedan tycker vi att det är viktigt att det finns förskolor i kommunens alla tätorter, säger Per Eriksson (S).

Efterlyser en vision

Men han lyfter samtidigt fram en frågeställning som han vill se en diskussion kring.

– Från Socialdemokraternas sida efterlyser vi en vision om hur vi ska bli en attraktivare kommun. Under 2021 var Bengtsfors var den kommun i hela Sverige där befolkningen minskade procentuellt mest. Det behöver vi diskutera. Hur ska vi bli fler invånare? Någon ska ta hand om de äldre. En annan fråga som ligger i det här handlar om kompetensrekrytering till våra företag, säger Per Eriksson.

Frågan om en ägarstrategi för kommunens fastigheter går nu vidare för beslut till kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors kommunBeslutBostad och byggenFastigheterFörskolorKommunstyrelsenPer ErikssonSkola och utbildningSocialdemokraternaStig BertilssonStrömkullegymnasiet

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare