Hoppa till huvudinnehållet

Regionen klimatsatsar på ambulansen: ”Genererar största utsläppen”

Publicerad:
Reporter Helene Magnusson
Helene Magnusson
helene.magnusson@nlt.se
Alla ambulansfordon som levereras till Västra Götalandsregionen efter mars 2022 kan tankas med biodiesel. (Arkivbild)
Alla ambulansfordon som levereras till Västra Götalandsregionen efter mars 2022 kan tankas med biodiesel. (Arkivbild) Foto: Copyright Daniel Strandroth

Alla nya ambulansfordon i Västra Götalandsregionen ska köras på biodrivmedel. Regionens hållbarhetsutskott satsar 1,8 miljoner kronor för att göra det möjligt.

Det är hållbarhetsutskottet som beslutat att stå för merkostnaden för HVO eller "biodiesel" genom sin budget, för att inte belasta vårdens ekonomi. Detta görs för att bidra till att nå regionens miljömål om fossilfria transporter.

Ambulanser är ett av de transportslag som hittills har haft svårast att hitta alternativ för att köra fossilfritt, och i dagsläget bedöms så kallad biodiesel vara det mest relevanta drivmedlet för dessa fordon.

Men den största utmaningen för att ambulansverksamheterna ska kunna köra fossilfritt, är den extra kostnaden som HVO medför jämfört med fossil diesel. Denna högre kostnad har inte kunnat prioriteras i ambulansverksamheternas budgetar.

– Näst efter kollektivtrafiken är ambulanserna det transportslag i våra verksamheter som genererar de största växthusgasutsläppen, och därför ser vi användning av biodiesel som en väsentlig insats i Västra Götalandsregionens klimatarbete, säger Tina Ehn (MP), ordförande hållbarhetsutskottet, i ett pressmeddelande.

Beslutet ska enligt pressmeddelandet ge en minskning av utsläppen med 600 ton koldioxidekvivalenter under ett halvår för ambulansverksamheten. Som jämförelse genererade regionens cirka 1 000 personbilar under hela året drygt 400 ton koldioxidekvivalenter.

Artikeltaggar

BudgetarDieselKlimatMiljöMiljöpartietTina EhnUtsläppVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.