Hoppa till huvudinnehållet

Bussbolag lägger ner depå – beslut berör 20 anställda

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Vy buss lägger ner bussdepån i Ed.
Vy buss lägger ner bussdepån i Ed. Foto: Helena Lindgren

Vy buss lägger ner bussdepån på Jordbron i Ed. Efter att ha kört skoltrafiken i kommunen i tio års tid har bolaget förlorat kontraktet, vilket innebär en halvering av verksamheten på orten. Anställda erbjuds att följa med till bussdepån i Bengtsfors.

Sedan tio år tillbaka är det bolaget Vy buss som kört skol- och linjebusstrafiken i Dals-Eds kommun.

– Vi har gjort ett bra uppdrag de här åren. Enligt undersökningar har folk varit nöjda, säger Nathalie Bäckman, affärschef vid Vy buss i väst.

Från och med hösten 2023 ska Dals-Eds kommun upphandla skolskjutsen i egen regi och turerna kring vem som ska köra skolskjutsarna har varit många. Vy buss vann till en början upphandlingen, men valde att lämna avtalet med anledning av bland annat brist på biogas.

– Kommunerna premierade ursprungligen fysisk biogas som bränsle. Vy buss vann upphandlingen av skolbusskontrakten våren 2022 men frånträdde avtalen efter förhandling med kommunerna. Det berodde bland annat på bristen på biogas på världsmarknaden som innebar att det dels inte var möjligt köra trafiken enligt avtalen som krävde biogas, dels skenande bränslepriser som inte täcktes av index i avtalen, säger Nathalie Bäckman.

Förlorade kontraktet

Kommunerna valde att göra om upphandlingen våren 2023, varpå Vy buss förlorade kontrakten.

Vy buss kommer fortsatt att köra linjetrafiken i båda kommunerna, men i Dals-Ed innebär det förlorade skolskjutskontraktet en halvering av bolagets verksamhet.

– Eftersom skolbusskontrakten är en betydande del av verksamheten har vi varit tvungna att se över våra kostnader och anpassa verksamheten till de för Vy buss nya förutsättningarna. Kostymen är för stor, det är svårt att få ihop lönsamheten med två depåer, säger Nathalie Bäckman.

Vy buss har kört skolskjutsarna i Dals-Eds kommun i tio års tid.
Vy buss har kört skolskjutsarna i Dals-Eds kommun i tio års tid. Foto: Helena Lindgren

Det innebär att bolaget, från och med hösten 2023, ska koncentrera verksamheten till en depå. Kvarvarande verksamhet i Dals-Ed flyttas därmed till depån på Brandberget i Bengtsfors.

Stor oro

Beslutet berör 20 anställda.

– Trots en större förlust av verksamhet erbjuds alla anställda i Ed fortsatt anställning vid Vy buss vid bussdepån i Bengtsfors.

Enligt uppgifter till Dalslänningen har beslutet väckt stor oro bland personalen i Ed.

Anställda i Ed erbjuds att följa med till bussdepån på Munkeröds industriområde i Bengtsfors.
Anställda i Ed erbjuds att följa med till bussdepån på Munkeröds industriområde i Bengtsfors. Foto: Tommy Löfgren

Det påpekas bland annat att det många bussar kommer att köras tomma mellan orterna och att personalen får längre avstånd till jobbet. För att hinna ta sig från Ed till Bengtsfors, hämta en buss, och sedan tillbaka till Ed innebär det att förarna får gå upp vid tre för den första avgången för dagen.

– Om vi slår ihop depåerna kommer det absolut bli mer tomkörning och det är såklart inte positivt ur en miljöaspekt, men det innebär också att ingen behöver bli av med jobbet, säger Nathalie Bäckman.

Artikeltaggar

AvtalBengtsforsBiogasBussarDals-Eds kommunDalslänningenTrafikUpphandling

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.