Hoppa till huvudinnehållet

Maskerade barn firade förskolans dag på torget: ”Stolta över barnen”

Publicerad:
Förskolans dag firades i Bengtsfors med barn från Långevis förskola under ledning av läraren och musikern Kristoffer Emanuelsson.
Förskolans dag firades i Bengtsfors med barn från Långevis förskola under ledning av läraren och musikern Kristoffer Emanuelsson. Foto: Conny Hultgren

Maskerad och musik. Det stod på programmet när barnen på Långevis förskola firade förskolans dag. Ett 30-tal barn tågade från förskolan ner till Nygårdstorget där de bjöd allmänheten på glada sånger.

En stor mängd människor hade samlats vid Nygårdstorget för att se på när barnen iklädde sig kunga- och drottningkronor, plocka fram pom poms och vimplar och sjunga sånger under ledning av förskoleläraren och musikern Kristoffer Emanuelssons ledning.

Barnen iklädde sig kunga- och drottningkronor, och plockade fram pom poms och vimplar.
Barnen iklädde sig kunga- och drottningkronor, och plockade fram pom poms och vimplar. Foto: Conny Hultgren

– Vi tyckte att förskolans dag kunde vara ett ypperligt tillfälle för oss att lyfta barnens röster och ville komma ner till Bengtsfors centrum och visa upp oss. Vi är glada och stolta över barnen. Och det blev väldigt lyckat. Ett av barnen sa efteråt till mig att den här dagen kommer han aldrig att glömma, säger Kristoffer Emanuelsson.

Roliga aktiviteter

Förskolans dag firas en gång om året av barn och vuxna på förskolor runt om i Sverige. Oftast sker det utomhus med roliga aktiviteter som maskerader, tävlingar och fika.

Samling vid utescenen på Nygårdstorget under firandet av Förskolans dag.
Samling vid utescenen på Nygårdstorget under firandet av Förskolans dag. Foto: Conny Hultgren

– Det handlar om att uppmärksamma förskolan som verksamhet, att visa upp oss lite grann och visa vad vi gör. Vi ägnar oss mycket åt lek, men bedriver också utbildning och följer en läroplan med språk, matematik, naturvetenskap och läsande. Lek och lärande ska bilda en kreativ helhet, säger förskoleläraren Ida Grimborg.

Livslångt lärande

Många har fortfarande kvar en gammal bild av förskola som ett dagis, där barnens omsorgsbehov skulle tillgodoses, menar hon.

Dags att ta på kunga- och drottningkronorna och sjunga på Nygårdstorget.
Dags att ta på kunga- och drottningkronorna och sjunga på Nygårdstorget. Foto: Conny Hultgren

– Men dagens förskola handlar också om att bilda grunden för ett livslångt lärande, säger Ida Grimborg.

Maskerad och sång

Detta var första gången som Långevis förskola valde att fira förskolans dag i Bengtsfors centrum. Tidigare år har man arrangerat det så kallade Bamseloppet, som har bestått av lekfull utomhusgymnastik uppe vid förskolan.

– Men i år valde vi att fira så här och det uppskattades av barnen. De har själva varit med och skapat en del av maskeradutstyrseln, och de tycker också att det är roligt att sjunga, säger Ida Grimborg.

De yngre barnen på Långevis förskola ägnade sig under denna dag i stället åt vattenlekar och fika på förskolan.

Artikeltaggar

BarnBengtsforsFörskolorKristoffer EmanuelssonLångeviLångevi förskolaMusikSångSkola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.