Hoppa till huvudinnehållet

I Fridas cosy crime händer det saker vid Dalslands kanal

Publicerad:
Frida Gråsjö är uppväxt i Åmål och bosatt i Karlstad men tillbringar somrar vid familjens stuga vid Laxsjön och fick idén till sin nya bok vid slussen i Långbron.
Frida Gråsjö är uppväxt i Åmål och bosatt i Karlstad men tillbringar somrar vid familjens stuga vid Laxsjön och fick idén till sin nya bok vid slussen i Långbron. Foto: Bokfabriken

"Huvudet under vattnet” är titeln på författaren Frida Gråsjö, uppväxt i Åmål, senaste bok. Det är första delen i en serie cosy crime som utspelar sig vid Dalslands kanal.

På lördag gästar hon Bengtsfors och signerar sina böcker i bokhandeln.

Frida Gråsjö är sedan 2007 bosatt i Karlstad med sin man Jonathan Gråsjö, ursprungligen från Billingsfors, och deras två döttrar.

Efter att ha tagit studenten vid Karlbergsgymnasiet i Åmål flyttade hon till Uppsala för att plugga juridik och jobbade som jurist på advokatbyrå, bland annat i Gävle.

Vill flytta närmre föräldrarna

När barnen kom ville de flytta närmare föräldrarna i Dalsland och bosatte sig då i Karlstad.

– Nu bor både min mamma och svärmor i Åmål och det är gott att ha nära till dom, säger hon.

I Karlstad är Frida Gråsjö chef för en administrativ avdelning vid universitetet och jobbar med verksamhetsförbättrande projekt. Det var när familjen var på långsemester till Thailand 2017 som skrivandet tog fart.

– Tjejerna gick i svenska skolan där och vi kunde ju inte bara såsa runt så jag sa: ”jag ska skriva en bok” och min man sa: ”jag ska läsa alla Hamiltonböckerna”.

Feelgoodroman

Båda klarade sina mål och 2019 kom Frida Gråsjös första bok ut, en feelgoodroman med titeln ”Top ten-listan”.

– Den handlar om en tjej som en dag hittar en lista med tio mål att genomföra. Det blir en del tankar vad som skulle hända om man gjorde någon annans personliga mål.

Sedan dess har det blivit ytterligare böcker i samma genre och i våras kom fjärde boken i Rosnässerien, ”Drömläge för dystra hjärtan”.

Och bara en månad efter kom första mysterieboken ”Huvudet under vattnet” som är den första i serien ”Morden vid 17:e slussen”.

– Jag gillar kluriga mysterier och har alltid älskat Kittyböcker. När jag var liten kunde man på marknader få tre Kittyböcker för en tia så jag och syrran brukade lägga ihop och köpa. Agatha Christie tycker jag är så bra och har läst alla hennes böcker flera gånger, säger hon och fortsätter:

– Jag har velat skriva kluriga mysterier själv men när jag börjat har jag inte kommit vidare. Det har blivit feel good historier istället. Men författarna Olseni och Hansen sa: ”det är bara att lägga in ett mord i en feel good historia” och då lossnade det.

Cosy crime

”Huvudet under vattnet” går under beteckningen cosy crime.

Där är miljön viktig, den ska vara trevlig, och det ska ske ett mord. Men det får inte vara för läskigt och inte heller för mycket blod.

Frida Gråsjös berättelse utgår från en slussvaktarbostad vid Dalslands kanal, ett idylliskt område som hon i boken beskriver så detaljerat att man som läsare upplever närvaror. Idén fick hon en dag när familjen cyklade till Långbron och åt glass.

"Vatten över huvudet” heter den första boken i serien Morden vid 17:e slussen.
"Vatten över huvudet” heter den första boken i serien Morden vid 17:e slussen. Foto: Bokfabriken

– Vi har en stuga vid Laxsjön där vi brukar vara på somrarna och Långbron är ett ställe vi brukar cykla till. När vi satt där tänkte jag att vore inte det här ett bra ställe för mord.

Södra Strandviken, som platsen heter i boken, är inte just Långbron eller någon annan ort längs kanalen utan en fiktiv plats.

– Jag har inspirerats av miljön ända upp till 18:e slussen och byggt upp en hel by.

Lever sin dröm

Berättelsen börjar med att advokaten Hanna Sand reser till Södra Strandviken för att hjälpa sin morfar som är slussvaktare. Han har brutit benet och sitter i rullstol. Hanna själv är utbränd och sjukskrivningen ger henne möjlighet att åka.

Hon tillbringade mycket tid vid Södra Strandviken som barn, men nu är det 15 år sedan hon sist var där. Hanna Sand tänker det kan vara bra för henne att komma till ett lugnare ställe, men det visar sig bli allt annat än lugnt ...

Frida Gråsjö har byggt upp en hel by kring 17:e slussen.
Frida Gråsjö har byggt upp en hel by kring 17:e slussen. Foto: Bokfabriken

Det ska bli totalt tre böcker i serien och nummer två är redan klar. "Beska droppar” är titeln och den ges ut i april nästa år. Dessutom är den femte boken i Rosnässerien på gång. Frida Gråsjö lever sin dröm.

– Jag har alltid velat skriva och drömt om att bli författare men jag har nog varit rädd för vad andra ska tycka och att misslyckas. Men alla kommer inte gilla det jag skriver och jag tycker heller inte om alla författare. Så det spelar ingen roll, jag skriver för mig själv.

Kommer till Bengtsfors

En dag i veckan är hon ledig från sin tjänst på universitet och då ägnar hon sig åt författandet.

– Då har jag skrivardag, sedan skriver jag på morgnar och kvällar ibland också. Om jag är inne i skrivandet skriver jag väldigt mycket. Idéer samlar man på sig hela tiden. Jag lever med böckerna och ju mer man skriver ju bättre blir man på att skriva, säger hon och fortsätter:

– Jag älskar möjligheten med att tänka ihop egna världar. Ibland blir man förvånad hur det drar iväg på egen hand.

Framöver har Frida Gråsjö flera signeringar på gång och på lördagen kommer hon till Bengtsfors.

– Det är väldigt roligt att komma ut och träffa sina läsare.

Artikeltaggar

ÅmålBöckerDalslandFörfattareFrida GråsjöKarlbergsgymnasietKarlstadLitteratur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.