Saga Broberg, 17, från Sundals Ryr har kört folkrace i tre år. Det var genom hennes bror hon kom in på den lite galna motorsporten med de buckliga bilarna. Nu gör hon debut i damklassen på hemmabanan i Ellenö.
– Det brukar bli en del krockar, det är kul att fajtas lite, säger hon.
Det var hennes storebror som började tävla och köra folkrace. För tre år sen följde Saga Broberg med för att titta och föll pladask direkt för den lite galna motorsporten med höga farter och buckliga bilar.
– Det verkade kul, så jag följde med. Sen ville jag prova själv, säger 17-åringen som bor i Sundals Ryr.
Sedan dess har hon tränat och tävlat i folkrace mot både killar och tjejer. Det är mest killar som kör, erkänner hon. Men från och med i år tillhör hon damklassen, så nu ska hon tävla uteslutande mot kvinnliga förare.
– Mest är det killar, men det finns några tjejer också. Det ska bli kul att tävla mot bara tjejer, säger hon.
Gillar att krocka
Så vad är det som lockar med folkrace? För Saga var det farten, att man kan börja tävla vid 15 års ålder – och så krockarna förstås.
– I starten är det ganska trångt då det är sex bilar på startlinjen, så då brukar det bli en del krockar. Det är kul att fajtas lite, säger hon.
På Tiktok lägger hon ut hur det går i tävlingarna och filmer när hon och pappa mekar med eller lagar bilarna. Efter varje tävling är bilarna till salu, så det är sällan man kör samma bil länge.
– Det blir mycket skruvande. Jag försöker, men pappa hjälper till, säger Saga Broberg.
Intresset har sedan spillt över på föräldrarna som också tagit licens och börjat tävla. Numera är mamma Susanne Broberg sekreterare i Dals Motorklubb och pappa Anders också aktiv.
Tävling på hemmaplan
På lördag är det tävling på hemmabanan – Rosendalsbanan i Ellenö. Det blir hennes första tävling som senior på hemmaplan.
– Det ska bli kul att köra på den banan jag tränar på. Det kan gå bra och det kan gå dåligt. Jag kör mest för att det är kul, säger Saga Broberg.
Det är den tredje deltävlingen i Västkustcupen som ska köras. I nuläget är det 56 anmälda i junior-, dam- och seniorklassen.
Fakta
Grundregler för folkracetävling
Föraren måste ha utrustning av flamsäkert material och består av overall, handskar, skor, skyddsluva, stödkrage för nacke samt en hjälm med maxvikt 1 200 gram som ska vara godkänd för folkrace.
Man kan börja tävla i folkrace, i juniorklass, det år man fyller 15 år. Från det år man fyller 18 år tävlar man i någon av seniorklasserna: Herr- eller damklass (det år man fyller 50 får den tävlande välja att tävla i seniorklass eller veteranklass).
• Tävlingsbanan måste ligga på inhägnat område.
• Tävlingsbanan ska besiktigas av banbesiktningsman för folkrace.
• Hastigheten ska inte överstiga 80 kilometer i timmen.
• Alla bilar är till salu för 8 000 kronor + 200 kronor per anbud efter avslutad tävling.
• Startavgiften får inte vara högre än 300 kronor för seniorer och 200 kronor för juniorer
Varje år genomförs cirka 450 tävlingar på de cirka 130 banorna runt om i Sverige.
Källa: Wikipedia