Hoppa till huvudinnehållet

”Nationaldagen” firar 30 – populära inslaget tillbaka: ”Roligare än Liseberg”

Publicerad:
Conny Hansson ser fram emot ännu en upplaga av Genevilyran – men nu lämnar han över stafettpinnen.
Conny Hansson ser fram emot ännu en upplaga av Genevilyran – men nu lämnar han över stafettpinnen. Foto: Johan Lindahl

Den populära brännbollsturneringen Genevilyran startade 1992 och har sedan kommit att bli årets händelse i Högsäter. I år firar man 30 år med att gå tillbaka till rötterna.

– Ungarna sa att det här var roligare än Liseberg, säger initiativtagaren Conny Hansson i Högsäters GF.

I år firar Högsäters GF 90 år. Det blir ett hektiskt år med flera jubiléer utöver de vanliga evenemangen som föreningen arrangerar årligen.

Den 27 maj firar brännbollsturnerningen Genevilyran 30 år. Då passar man på att gå tillbaka till sina rötter.

Under många år hade man ”barnens kulle” under Genevilyran medan de vuxna spelade brännboll, med omåttligt populära såprace som barnen aldrig glömde. Men det slutade man med för ett antal år sedan.

Det är det här inslaget man nu tar tillbaka.

– Jag minns barn som fick åka hem och byta kläder för de hade åkt så många gånger. De sa att det här var roligare än Liseberg, och det är ju en rolig komplimang, säger Conny Hansson, en av initiativtagarna.

Byggde på att det var gratis

Genevilyran startade 1992 efter att HGF inspirerats av Brännbollsyran i Umeå. Man hade först tänkt att starta en fotbollscup, men insåg att Färgelanda IF hade hunnit före. Sedan dess har det utgjort en stor del av föreningens årliga intäkter. Att anmäla lag kostar en slant, men barnen får följa med och roa sig helt gratis. Det har följt med hela vägen.

– Allt byggde på att det skulle vara gratis, för vi vi vill inte tjäna pengar på barnen. Man kan gå hit utan att lägga en krona om man vill, säger Conny Hansson.

De deltagande lagen är ofta kompisgäng, arbetskollegor eller utflyttade Högsäterbor som har Genevilyran som årlig återträff med klassen. En del lag går dessutom i arv.

I nuläget är ett 20-tal lag anmälda, men man räknar med uppemot 40 som förra året. Som mest lockade Genevilyran 84 lag.

Foto: Johan Lindahl

Conny Hansson har varit med från start och blickar tillbaka på 30 år av fixande och planerande, både tio- och 20-årsjubileum, med både glädje och fasa.

Ett år fick man ställa in för att det hade snöat på natten.

– Vi hade hyrt ett cirkustält som stod på parkeringen. Det tog en hel dag att sätta upp och när det började regna visade det sig att vi hade satt den åt fel håll. Jag fick pappa att åka med mig mitt i natten och tömma tälttaket på vatten varannan timme, för det regnade så mycket. Så höll vi på hela natten. Sen när jag kom upp klockan fem så var det snö. Då fick jag ringa runt och ställa in. Ett jobbigt men roligt minne, säger han.

När Genevilyran fyllde 20 år bjöd man på tårta. Färgelanda Konditori hade fixat tjugo meter tårta, helt gratis, en meter för varje vinnarlag. Men då dök det upp problem i sista stund.

– Han fick problem med grädden. Då var det riktig panik. Då fick vi fixa grädde i expressfart från Uddevalla för att lösa det, säger Conny Hansson.

Genevilyran 2015. Axel Blom, son till Therese, åkte spårace. I år spelar han brännboll.
Genevilyran 2015. Axel Blom, son till Therese, åkte spårace. I år spelar han brännboll. Foto: Anna Nyberg

Conny Hansson lämnar i år över stafettpinnen, något han tänkt göra de senaste tolv åren, till Therese Blom. Hon blir ansvarig för arrangemanget framöver.

– Det här är våran hemvändardag, som Högsäters nationaldag. Jag har varit med sedan jag var liten, för mig är detta otroligt viktigt. Jag vill att min familj ska vara med om detta. Det är en viktig tradition och jag älskar traditioner, säger hon.

Det blir också hoppborg och sumobrottning med Paradis paintball och äventyr från Uddevalla.

Under kvällens ”After brännboll” spelar coverbandet ”Kvart i åtta” från Halmstad.

Artikeltaggar

BrännbollBrännbollsyranConny HanssonFärgelanda IFGenevilyranHögsäterHögsäters GFLisebergNationaldagenNöje/KulturPaintballRegnUddevallaUmeå

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.