Hoppa till huvudinnehållet

S-lotteriets förre vd rasar mot förbudshotet: ”Är grundlagsvidrigt”

Publicerad:
Anders Sandén (S), tidigare vd för Kombispel, riktar skarp kritik mot Tidöpartiernas förslag att stoppa politiska lotterier.
Anders Sandén (S), tidigare vd för Kombispel, riktar skarp kritik mot Tidöpartiernas förslag att stoppa politiska lotterier. Foto: Conny Hultgren

Socialdemokraten Anders Sandén från Gustavsfors riktar skarp kritik mot Tidöpartiernas förslag att stoppa politiska lotterier.

– Deras förslag är grundlagsvidrigt. Det märkligaste jag har sett i svensk politik på senare år, säger Anders Sandén som själv var vd för Kombispel under fyra års tid.

Den borgerliga regeringen med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill, tillsammans med samarbetspartnern Sverigedemokraterna, stoppa politiska lotterier.

Förslaget är riktat mot Socialdemokraterna och partiets omfattande finansiering från lotterierna.

– Förslaget är det märkligaste jag har sett i svensk politik på senare år. För det första finns det inga specialregler för Socialdemokraterna att bedriva lotterier, alla demokratiska partier har rätt bedriva lotterier. Det finns ingen särlagstiftning för Socialdemokraterna. För det andra finns det andra partier som också bedriver lotterier, men de har helt enkelt inte varit lika framgångsrika, säger Anders Sandén.

”Vore grundlagsvidrigt”

Socialdemokraterna har genom A-lotterierna ägnat sig åt lotteriverksamhet sedan 1956. Verksamheten har därefter utvecklats och moderniserats genom åren.

– Pengarna från lotterierna står för en betydande del av Socialdemokraternas finansiering. Man har rätt att sälja lotter. Det vore grundlagsvidrigt att ändra på det här eftersom det handlar om en ideell förening som bedriver lotteriförsäljning. Det finns ingen juridisk person som heter politiskt parti, utan det är en ideell förening som alla andra och har därför rätt att sälja lotter, säger Anders Sandén.

Andra organisationer

Han nämner andra ideella organisationer som nykterhetsrörelsen och patient- och handikapprörelsen som också bedriver lotteriverksamhet.

– IOGT-NTO arbetar för att påverka lagstiftning kring nykterhetsfrågor och handikapprörelsen gör samma sak när det gäller deras frågor. De bildar opinion för sina medlemmars bästa. Samma sak med syn- och hörselskadades riksförbund. Det skulle vara oerhört märkligt att stoppa alla dessa lotterier, och jag har väldigt svårt att se att det kommer att förverkligas, säger Anders Sandén.

Vilka tankar har du kring den kritik som har förts fram om att politiska lotterier skulle vara etiskt tveksamma?

– Ja, det är bra att du nämner det. Man blir inte spelberoende av prenumerationslotterier som ideella föreningar driver och där vinster lottas ut en gång i månaden. Det finns inget som tyder på att det skulle innebära någon risk för spelmissbruk, säger han och fortsätter:

– Sverigedemokraterna använder det i sin argumentation, men om Sverigedemokraterna verkligen menar allvar så bör de i stället börja med att ändra i det statliga Svenska Spel, som de ju bestämmer över. Där finns det mängder av riskmoment. Inte minst med alla Jack Vegas-maskiner som finns på restauranger och krogar. Då får de börja där. Sverigedemokraterna ägnar sig nonsensargument.

A-lotterierna

A-lotterierna, där Kombispel ingår, har bedrivit lotteriverksamhet sedan 1956 och ägs av Socialdemokraterna (SAP) och Socialdemokratiska Ungdomsförbundet (SSU). Enligt SVT uppgick Socialdemokraternas intäkter från sin lotteriverksamhet till drygt 151 miljoner kronor 2021 från Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten.

Artikeltaggar

Anders SandénGustavsforsIOGT-NTOKombispelLotterierPolitikSocialdemokraternaSpelSvenska spelSverigedemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.