Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen: A-traktorer ska ha vinterdäck

Publicerad:
Regeringen vill införa krav på vinterdäck för A-traktorer den kommande vintern och tar nu ett första steg för att göra det möjligt. Arkivbild.
Regeringen vill införa krav på vinterdäck för A-traktorer den kommande vintern och tar nu ett första steg för att göra det möjligt. Arkivbild. Foto: Tim Aro/SvD/TT

Från kommande vinter ska det bli lagkrav på att också A-traktorer måste ha vinterdäck.

Regeringen har också flera andra åtgärder på gång, som bälteskrav och en passagerare per säte.

– Vi har haft en del tragiska olyckor med A-traktorer, flera med dödlig utgång, därför är det viktigt att höja trafiksäkerheten för A-traktorer, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Vinterdäckskravet, som rent formellt måste anmälas till EU-kommissionen, är den första åtgärden i ett paket som ska göra A-traktorer mindre farliga för de som sitter i dem och andra i trafiken. Kravet ska vara detsamma som för personbilar, från den 1 december till den sista mars.

Paketet består av delar som Transportstyrelsen lade fram i sin utredning om A-traktorer förra året. Det handlar bland annat om bälteskrav, att det inte ska tillåtas fler passagerare än vad det finns säten, förarprov, hastighetsgränser samt plomberingar som ska hindra att A-traktorer kan köras över tillåten hastighet.

Enligt Andreas Carlson körs merparten av alla A-traktorer med vinterdäck redan, men det finns inget krav på det.

– Det är viktigt att ha ett lagkrav på det för att alla ska omfattas, säger Carlson.

Lars Larsson/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikes

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.