Hoppa till huvudinnehållet

Ett beslut återstår – då kan förskolan stängas: ”Inte populärt, men nödvändigt"

Publicerad:
Hösten 2024 stänger Snörrums förskola. Det är förslaget till beslut som kommunfullmäktige ska ta ställning till på onsdag i nästa vecka. Foto: Helena Lindgren

Fokusnämnden har sagt ja och i förra veckan beslutade även kommunstyrelsen att ställa sig bakom förslaget. Allt tyder på att Snörrums förskola kommer att stängas hösten 2024.

På onsdag ska kommunfullmäktige fatta det slutgiltiga beslutet när det gäller förskolans framtid.

För få barn. Det anger Fokusnämnden vara huvudorsaken till att stänga verksamheten.

År 2015 fanns det 301 barn i åldern 0 till 5 år i Dals-Eds kommun. I år, 2023, är det 225 i samma åldersgrupp och om knappt tio år visar prognoserna att det kommer att vara 181 barn i samma ålder.

– Vi ser att barnafödandet helt enkelt går ner. Under 2023 kommer det födas knappt 20 barn och det är en halvering jämfört med tidigare år. I nuläget klarar vi inte ens fylla två av våra tre förskolor, säger Linus Lännhult (M), ordförande i Fokusnämnden.

Han poängterar att det inte handlar om ett sparförslag.

– Vi vet inte i nuläget hur mycket vi sparar på det här i kronor, men det handlar inte om det, vi har helt enkelt inte behov av att driva vidare tre förskolor som alla är halvfulla, säger han.

Den minsta förskolan

Anledningen till att det är just Snörrums förskola som är på tal att stängas är storleken. Förskolan är dimensionerad till 52 barn men i nuläget går där endast 39 barn.

– Den är helt enkelt minst och det finns också ett stort renoveringsbehov, säger Linus Lännhult.

Under beslutsprocessens gång har politiker och tjänstemän träffat föräldrar som berörs av en eventuell stängning. Att stänga förskolan skulle innebära att 26 barn behöver byta verksamhet.

Andreas Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Andreas Nilsson (M), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Helena Lindgren

– Många uppskattar verksamheten på Snörrum som är liten och där pedagogerna kommer nära barnen. Vi förstår kritiken, men som politiker måste vi se helheten.

Det säger Andreas Nilsson (M), ordförande i kommunstyrelsen, som i förra veckan beslutade att ställa sig bakom Fokusnämndens förslag att stänga Snörrums förskola, med reservation för förändring av befolkningsprognosen.

– Prognoserna säger att vi under 2024 kommer att ha 80 tomma platser om vi inte gör någon förändring. Vi måste anpassa oss efter verkligheten och använda våra lokalytor på ett mer effektivt sätt med anledning av den ekonomiska situation vi befinner oss i, säger Nilsson.

Oro bland personal

Det har också genomförts en risk- och konsekvensanalys som bland annat visar att föräldrar kan behöva hämta och lämna syskon på olika platser samt lämna en vald förskola för en annan. Analysen visar att det finns risk för en oro bland personalen med högre sjukfrånvaro till följd.

– Det har inte kommit fram något i konsekvensanalyserna som säger att vi inte kan fatta det beslut som vi har gjort, säger Andreas Nilsson.

Per-Erik Norlin (S), är oppositionsråd:

– I det här utsatta läget vi befinner oss i ekonomiskt, samt att det blir färre barn, så är det här den dystra sanningen att det vi behöver rationalisera. Kostymen måste minska. Det är såklart inte populärt men det är nödvändigt, säger han.

Möte om kollektivtrafiken. På bilden syns Per-Erik Norlin (S).
Möte om kollektivtrafiken. På bilden syns Per-Erik Norlin (S). Foto: Conny Hultgren

Norlin påpekar att det viktigt att behålla kvaliteten i verksamheten.

– På en liten ort är vi vana vid att saker och ting ligger nära och att det är enkelt att ta sig till och från verksamheter, men det är också viktigt att vi har en kvalitet i verksamheterna och att kompetensen kvarstår.

Förskola blir klassrum

Lokalerna där förskolan i dag har verksamhet, alldeles intill Snörrumskolan, är tänkta att istället användas till årskurs tre.

– I dag får eleverna flyttas till Hagaskolans moduler när de ska börja trean. Vi hoppas på att komma ur dem och istället låta eleverna gå i förskolans lokaler. Det finns som sagt ett renoveringsbehov så det är inte helt klart när de kan börja där, men det är planen, säger Linus Lännhult.

Omorganisationen ska enligt beslutsförslaget inte innebära några personalneddragningar.

– De som vill får flytta med med, säger Linus Lännhult.

På onsdag ska kommunfullmäktige ta det slutgiltiga beslutet gällande Snörrums förskolas framtid.

Förskola hotas av nedläggning: ”Vi kommer ha 80 tomma platser”

Inför hösten 2023 är det cirka 165 barn inskrivna på förskolorna i Dals-Eds kommun. Siffran kan ändras från dag till dag.

Haga förskola har möjlighet att ta emot 70 barn, Snörrums förskola 52 barn och Fågelvägens förskola 102 barn.

Idag går det 67 barn på Hagaskolan, 39 på Snörrumskolan och 88 på Fågelvägen.

I nuläget är 31 platser tomma, fördelade relativt jämt över de tre förskolorna. Redan i höst fördubblas den siffran.

Artikeltaggar

Andreas NilssonBeslutDals-Eds kommunFokusnämndenFörskolorHagaHagaskolanKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaPer-Erik NorlinSkola och utbildning

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.