Hoppa till huvudinnehållet

Revisorns hårda dom: Bengtsforshus ledning har brutit mot lagen

Publicerad:
Det kommunala bostadsbostadsbolaget Bengtsforshus AB. Foto: Conny Hultgren

Det saknas styrelseprotokoll bakom beslutet att tillsätta utredare i kränkningsärendet och det finns brister i den ekonomiska redovisningen.

Den auktoriserade revisorn från revisionsbolaget KPMG riktar nu kritik mot Bengtsforshus styrelse, dess ordförande Ulf Nelson (M) och dess sparkade vd Pär Nilsson.

Alla parter har, menar KPMG, brutit mot lagen.

Revisionsbolaget KPMG har gjort en revision av det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus.

Och domen är hård, något som även P4 Väst rapporterat om.

KPMG skriver att det saknas styrelseprotokoll bakom beslutet att inleda en utredning av den uppmärksammade kränkningsutredningen i bolaget. Detta innebär att ”information om omfattning, kompetensbehov eller bedömda kostnader för utredningen saknas”. Enligt KPMG har styrelsen och dess ordförande därmed inte följt aktiebolagslagen.

Vidare har endast ett fåtal fakturor under den gångna verksamhetsåret överlämnats av den tidigare vd:n Pär Nilsson och attesterats av styrelsens ordförande Ulf Nelson.

Detta, skriver KPMG, har gjort att ”bolagets organisation inte har varit utformad så att kontrollerna kunnat ske på ett betryggande sätt”. Även detta bryter mot aktiebolagslagen.

”Lägger ingen värdering”

Mattias Eriksson är den revisor på KMPG som skrivit rapporten.

Hur allvarligt är det att det saknas styrelseprotokoll om beslut om kränkningsutredning och för utredningens ekonomi?

– Jag vill inte lägga någon värdering i det, det skulle bryta mot vår tystnadsplikt. Jag kan bara hänvisa till den revisionsrapport vi har gjort.

Styrelsen och dess ordförande har inte följt aktiebolagslagen. Vilka konsekvenser får detta för Bengtsfors styrelse och dess ordförande?

– Vi lämnar vår revisionsrapport till bolagsstämman och till ägaren så får de i så fall ta ställning till det. Vi redogör bara för de iakttagelser vi har gjort, säger Mattias Eriksson.

Anställda på Bengtsforshus kräver ordförandens avgång: ”Saknar förtroende”Bengtsforshus konsult döms till fängelse för grova ekobrott: ”Hade ingen aning”Pär Nilsson får sparken som vd – facket kräver bostadsbolaget på skadestånd

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforshus ABBrott, lag och rättDalslänningenEkonomiKPMGMattias ErikssonStyrelserUtredningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.