Hoppa till huvudinnehållet

Nya kritiken mot Bengtsforshus: ”Betydande brister”

Publicerad:
Kommunrevisionen, där Sven-Åke Gustavsson (S), är ordförande riktar anmärkning mot Bengtsforshus styrelse.

Kommunrevisorerna riktar anmärkning mot styrelsen i Bengtsforshus. Det är den allvarligare typen av revisionskritik.

I likhet med revisionsbyrån KPMG säger kommunens revisorer att ledningen brutit mot lagen.

– Vi ser allvarligt på bristerna. Styrelsen har inte följt aktiebolagslagen, säger Sven-Åke Gustavsson (S), ordförande för kommunrevisionen.

Revisorerna skriver att de under flera år i följd noterat brister i styrelsens uppföljning av den interna kontrollen.

När det gäller de omdiskuterade utredningar som rört konsultutredningar finns ”betydande brister” i beställningen av dessa utredningar, skriver revisorerna.

– Vår anmärkning baseras på att styrelsen inte har fört protokoll när det gäller att fatta beslut om upphandlingarna av de båda konsulterna (som anlitats för att utföra arbetsmiljöförhållanden och ekonomiska förhållanden i bolaget). Enligt aktiebolagslagen måste man föra protokoll och det har alltså inte gjorts, säger Sven-Åke Gustavsson till Dalslänningen.

För många lediga lägenheter

Vidare har revisorerna riktat kritik mot rutiner kring utlägg som den numera sparkade vd:n Pär Nilsson gjort. Det är något som hanteras mellan vd och styrelseordföranden Ulf Nelson (M).

Vad innebär det egentligen att ni riktar anmärkning mot styrelsen?

– Det finns två grader av revisionskritik. Vid mindre fel så heter det att vi riktar kritik och vid den högre graden av fel så ger vi anmärkning. Vi ser allvarligt på de brister som uppstått här och då ska kommunfullmäktiges presidium också ge en bedömning till kommunfullmäktige. Sedan är det upp till bolagsstämman om man ger ansvarsfrihet. Och dit lämnar kommunfullmäktige en rekommendation om hur man ska göra, säger Sven-Åke Gustavsson.

Revisorerna skriver också att de ser med oro på antalet lediga lägenheter i Bengtsforshus bestånd, och även på de stora ekonomiska utmaningarna bolaget står inför.

”Nuvarande belåningsgrad och stigande räntekostnader framöver innebär stora utmaningar för bolagets framtida ekonomiska situation”, skriver revisorerna.

Fick kritik av revisionsbyrå

Nyligen stod det även klart att den auktoriserade revisorn från revisionsbolaget KPMG riktar kritik mot Bengtsforshus styrelse, dess ordförande Ulf Nelson och dess sparkade vd Pär Nilsson.

Bolaget har brutit mot aktiebolagslagen, menar KPMG. Detta eftersom det saknas styrelseprotokoll bakom beslutet att tillsätta utredare i kränkningsärendet och eftersom det finns brister i den ekonomiska redovisningen.

Dalslänningen har sökt Bengtsforshus styrelseordförande Ulf Nelson (M) för en kommentar.

Revisorns hårda dom: Bengtsforshus ledning har brutit mot lagen

Artikeltaggar

Politik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.