Hoppa till huvudinnehållet

Anställda på Bengtsforshus kräver ordförandens avgång: ”Saknar förtroende”

Publicerad:
Ett tiotal anställda på Bengtsforshus AB meddelar att de saknar förtroende för sin styrelseordförande, Ulf Nelson (M). Foto: Conny Hultgren

Ett tiotal anställda på det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus AB meddelar skriftligt att de saknar förtroende för bolagets styrelseordförande Ulf Nelson (M).

Detta efter den turbulens som varit i och kring bolaget.

I ett brev till Bengtsfors kommunfullmäktige skriver ett tiotal anställda på Bengtsforshus AB att de saknar förtroende för styrelseordföranden Ulf Nelson.

”Vi anser att ordföranden i Bengtsforshus på grund av sin okunskap och brister i sitt ledarskap har ett stort ansvar för att det har blivit så mycket felaktigheter”, skriver de.

De anställda skriver vidare:

”En ordförande som går bakom ryggen på sin styrelse och VD – som tillsammans med kommundirektören och kommunstyrelseordföranden och utan styrelsens vetskap, beställer utredningar som dessutom inte är upphandlade på rätt sätt. En ordförande som ställer in styrelsemöten och vägrar prata med personalen, skickar hem styrelsen, talar osanningar, vill avskeda kollektivanställd, ja listan kan göras lång.”

”Saknar helt förtroende”

Personalen menar att de saknar förtroende för Ulf Nelson.

”Ordföranden i Bengtsforshus har visat att han inte har förtroende för personalen och vi saknar helt förtroende för Ulf Nelson. För att bolaget och personalen ska komma vidare så anser vi att vi inte kan ha den sittande ordföranden i fyra år till. Det vore ohållbart och en stor skandal om han får nytt förtroende.”

Ulf Nelson (M) är styrelseordförande för Bengtsforshus AB.
Ulf Nelson (M) är styrelseordförande för Bengtsforshus AB. Foto: Conny Hultgren

Dalslänningen har bett Bengtsforshus ordförande Ulf Nelson kommentera brevet, men han har avstått.

– Jag har inga kommentarer, sa han efter kommunfullmäktiges möte på måndagen.

Flera frågor ställdes

Under fullmäktigemötet diskuterades situationen på Bengtsforshus. Johnny Eliasson (S) hade inför mötet ställt ett antal frågor i en interpellation till Ulf Nelson.

Johnny Eliasson (S) anser att Ulf Nelson måste lämna sin post som styrelseordförande för Bengtsforshus AB.
Johnny Eliasson (S) anser att Ulf Nelson måste lämna sin post som styrelseordförande för Bengtsforshus AB. Foto: Conny Hultgren

Eliasson ifrågasatte bland annat om det fanns styrelsebeslut bakom initiativet att anlita de konsulter som tagits in för att utreda situationen i Bengtsforshus, vilka kontroller som gjordes av konsulterna och om någon upphandling skett.

I ett skriftligt svar skriver Ulf Nelson att han agerade efter att ha fått information om att det fanns ett kränkningsärende som han ville få utrett.

”På grund av den rådande situationen så bedömdes ärendet så brådskande att jag beslutade mig för att anlita en extern konsult som tidigare använts i kommunen för kränkningsutredning. Bedömningen var i det läget att upphandlingen kommer understiga 100 000 kronor”, skriver Nelson.

De två konsulterna

Nelson skriver vidare att han senare informerade kommunledningen om kränkningsärendet.

”Alla var överens om att det var lämpligt med en kränkningsutredning och jag uppmanades av samtliga närvarande att gå vidare med ärendet vilket skedde.”

”För att bolaget och personalen ska komma vidare så anser vi att vi inte kan ha den sittande ordföranden i fyra år till. Det vore ohållbart och en stor skandal om han får nytt förtroende”, skriver ett tiotal anställda på Bengtsforshus AB.
”För att bolaget och personalen ska komma vidare så anser vi att vi inte kan ha den sittande ordföranden i fyra år till. Det vore ohållbart och en stor skandal om han får nytt förtroende”, skriver ett tiotal anställda på Bengtsforshus AB. Foto: Conny Hultgren

Två utredare anlitades, bland annat den senare för bedrägeri till fängelse dömde Kent Vasell.

”Båda utredarna är välkända inom den kommunala sektorn. Kontroll av F-skatt, momsplikt och så vidare gjordes genom de fakturor som inkluderade moms och bolagsform som konsulterna hade redovisat till kommunen. Varken Bengtsforshus eller kommunen kunde ana att Vasells fakturor inte skulle vara i sin ordning”, skriver Nelson.

Hittills 202 000 kronor

Han avslutar med att meddela att utredningarna hittills har kostat 202 000 kronor, och skriver att slutsumman är beroende av hur snart tvisteförhandlingarna om hävningen av den sparkade vd:n Pär Nilssons anställningsavtal kan ske.

– Det bästa är nu att lägga det här bakom oss, ursprunget var ett mobbings- och kränkningsaffär och därför körde jag vidare. Jag var medveten om att jag skulle få på tafsen för detta, men jag tycker att jag har lagt det bakom oss. Nu ska vi tillsätta en ny styrelse, vi har en tillförordnad vd som sköter det utmärkt och en projektchef som sköter projekten. Jag kommer i veckan att gå upp till kommunledningen och be om att vi startar en upphandlingsprocess för en ny vd, säger Ulf Nelson.

”Offerkofta på”

Johnny Eliasson lät sig inte nöjas med detta svar.

– Det känns som att det är lite offerkofta på när man har gjort fel i vissa lägen. Det som är problemet är att du Ulf Nelson har tänkt sitta kvar. Då blir det inte nytt, utan gammalt. Då kommer ingen stridsyxa att läggas ner, sa Johnny Eliasson under kommunfullmäktiges sammanträde och fortsatte:

– Jag hoppas att du tar ditt förnuft till fånga och lämnar. Nu har vi fått en skrivelse från Bengtsforshus personal där de inte har något förtroende för dig, Ulf Nelson. Jag känner att du, Ulf Nelson, behöver steppa åt sidan.

Men något mer besked från Ulf Nelson kom inte.

Däremot meddelade Christina Lundqvist (S) att hon inte kommer att ställa upp som ledamot i Bengtsforshus nya styrelse. Hon ersätts av partikamraten Anders Sandén.

S kräver topparnas avgång: "Kan inte lita på att kommunen fungerar”Bengtsforshus konsult döms till fängelse för grova ekobrott: ”Hade ingen aning”Bengtsforshus vd polisanmäler kommunen för förtalNelson: "Vi har inte haft anledning att tro annat än att allt gått rätt till”Pär Nilsson får sparken som vd – facket kräver bostadsbolaget på skadeståndInspelning visar – utredare hotar anställd om avsked: ”Kan vara brottsligt”Bostadsbolagets förre ordförande misstänks ha begått brottAnklagelser om mobbing och ekonomiska fel – styrelse och vd riskerar få sparken

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsforshus ABBrott, lag och rättDalslänningenEkonomiJohnny EliassonKentKommunfullmäktigeModeraternaStyrelserUlf NelsonUpphandlingUtredningar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.