Hoppa till huvudinnehållet

Arbetarrörelsens alldeles egna dag: ”Påminner om det vi en gång kämpat för”

Publicerad:
Vädret ställde till det för Socialdemokraterna i Bengtsfors och Dals-Ed som tillsammans brukar fira Första maj. Istället fick de vara inomhus på Mustadfors folkets hus där det sjöngs kampsånger.
Vädret ställde till det för Socialdemokraterna i Bengtsfors och Dals-Ed som tillsammans brukar fira Första maj. Istället fick de vara inomhus på Mustadfors folkets hus där det sjöngs kampsånger. Foto: Helena Lindgren
 • Bengtsfors musikkår medverkade med pampig musik.
  Bengtsfors musikkår medverkade med pampig musik. Foto: Helena Lindgren
 • Per Eriksson höll i avslutningstalet.
  Per Eriksson höll i avslutningstalet. Foto: Helena Lindgren
 • Första maj-firandet är ett samarbete mellan socialdemokraterna i grannkommunerna Bengtsfors och Dals-Ed så bland annat oppositionsrådet Per-Erik Norlin, Dals-Eds kommun, var på plats i Dals Långed.
  Första maj-firandet är ett samarbete mellan socialdemokraterna i grannkommunerna Bengtsfors och Dals-Ed så bland annat oppositionsrådet Per-Erik Norlin, Dals-Eds kommun, … Foto: Helena Lindgren
 • Tomas Björk var årets talare.
  Tomas Björk var årets talare. Foto: Helena Lindgren
 • Per Eriksson och Johnny Eliasson framför fanan från 1917.
  Per Eriksson och Johnny Eliasson framför fanan från 1917. Foto: Helena Lindgren

Arbetarrörelsen firade idag deras alldeles egna nationaldag – första maj. Regn och rusk stoppade inte firarna i Bengtsfors och Dals-Ed som tillsammans sjöng kampsånger och mindes tillbaka till varför dagen en gång upprättades.

Det blev ju inte riktigt som det var tänkt. Planen var att ett pampigt förstamaj-tåg skulle paradera med Bengtsfors musikkår i spetsen genom ett soligt och vårigt Dals Långed, men det blir ju sällan som man har tänkt sig. Vädret hade andra planer för dagen, regnet öste ner precis hela 1 maj och arrangemanget fick flytta inomhus.

– Vi beslutade redan i lördags att vi skulle köra inomhus på Mustadfors folkets hus. Man säger ju att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder, men i det här fallet var det helt enkelt inte möjligt att arrangera utomhus, säger Johnny Eliasson, ordförande i Bengtsfors arbetarkommun.

De röda fanorna fick istället vaja inomhus i sällskap med Bengtsfors musikkårs pampiga marscher, kampsånger och våriga låtar.

Per Eriksson och Johnny Eliasson framför fanan som är från 1917.
Per Eriksson och Johnny Eliasson framför fanan som är från 1917. Foto: Helena Lindgren

En av de röda fanorna som var på plats i folkets hus var ett nygammalt fynd.

– När vi letade bland fanorna inför den här dagen drog vi fram en som inte hade använts på bra länge. Den visade sig vara från Sulfiten i Bengtsfors där Svenska pappersindustriförbundet bildades den 1 juli 1917, berättade Johnny Eliasson.

Vid firandet lyfte han bland annat vikten av att minnas vad som är starten till första maj.

– Oavsett vad man väljer att göra den här dagen tycker jag att man ska stanna upp och fundera en stund över vad det är vi firar egentligen. Det är en viktig dag som påminner om allt det vi en gång har kämpat för och att det ska upprätthållas, sa Johnny Eliasson.

Årets talare var ett relativt nytt namn inom Socialdemokraterna – Tomas Björk, som flyttade med familjen till Dalsland från Umeå för cirka fyra år sedan och som numera bor i Tisselskog.

– Det är såklart en ära att få förfrågan om att hålla ett första maj-tal. Det är absolut ett av mina första politiska tal och jag kommer att tala om Bengtsfors, Sverige och världen, sa han innan det var dags att hoppa upp på scenen.

Förutom Bengtsfors musikkår medverkade också Dan Johansson med sång och musik. Per Eriksson, Socialdemokraternas första namn, avslutade evenemanget med tal.

Dagen arrangerades av Socialdemokraterna i Bengtsfors samt Dals-Eds kommuner tillsammans med LO Bengtsfors.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors musikkårDals LångedFörsta majJohnny EliassonLOMusikMustadforsPer ErikssonSångSocialdemokraternaSol

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.