Hoppa till huvudinnehållet

Marknadens dolda hjältar – de visar besökarna rätt

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
I 30 år, i runda slängar 60 gånger, har Arvid Galborgen, Eds SK, stått och vinkat in bilister så att de finner en ledig parkering.
I 30 år, i runda slängar 60 gånger, har Arvid Galborgen, Eds SK, stått och vinkat in bilister så att de finner en ledig parkering. Foto: ERIK ZIENAU

När Dals-Eds marknad drar in över samhället är det ofta försäljningen av bland annat chokladtoppar, sockervadd och plastpåsar som står i fokus. Men det finns en grupp personer som ganska sällan får uppmärksamhet, men är helt avgörande för att besökarna ska få en trivsam upplevelse – parkeringsvakterna.

– Jag har gjort det här i cirka 30 år.

Arvid Galborgen står i strilande regn och vinkar fram bilarna till en ledig plats. Dagen hade börjat bra med sol och fint väder, men framåt lunch drog molnen in och ett kallt regn, stundvis hagel, gjorde parkeringsvakterna och besökarna sällskap.

Kletigt sockervadd och fyndsugna besökare – folkfesten var ett faktum

– Det är ganska rått och kallt, men folk är positiva ändå. Det är väl kanske inte alltid så roligt att stå här när det är dåligt väder, men det är sällan svårt att få folk att ställa upp, säger Arvid Galborgen som hastigt får springa iväg till en annan parkering för att guida bilister rätt.

Lasse Johansson hade stenkoll på var de lediga parkeringsfickorna fanns.
Lasse Johansson hade stenkoll på var de lediga parkeringsfickorna fanns. Foto: ERIK ZIENAU

Han tillhör föreningen Eds SK som varje år ställer upp som parkeringsvakter vid Eds marknad. Vid lördagens marknad var de cirka 20 medlemmar som på ideell basis jobbade för att kunna dryga ut kassan till föreningens barn- och ungdomsverksamheten.

Medlemmarna löste av varandra under dagen och vinkade in bilar till fyra olika områden – kyrkan, Stallbacken, Hagaskolan och Stubbekasvägen.

När solen kom fram igen blev också flödet av bilar större.
När solen kom fram igen blev också flödet av bilar större. Foto: ERIK ZIENAU

Parkeringsvakterna hade cirka 700 biljetter redo för dem som ville ställa sin bil så nära marknadsområdet på Storgatan som möjligt.

Efter några timmar kom dock solen tillbaka och Arvid Galborgen kunde glatt bytas av för att istället ta en tur längs Storgatan, där de traditionella marknadsknallarna tävlade om köparna.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEdEds SKHagaskolanMolnigtRegnSolStorgatanVindVäder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.