Hoppa till huvudinnehållet

Här kan du fira valborg

Publicerad:
Kerstin Fredriksson poppar popcorn även det här året.
Kerstin Fredriksson poppar popcorn även det här året. Foto: Johan Lindahl

Efter några år av pandemiuppehåll och nedskalning är valborgsfirandet i Stigen tillbaka på allvar. I år satsar man för fullt igen med vårtal, fyrverkerier, flotte i dammen, hoppborg och mycket mer. Här kan du också läsa om övriga firanden i vårt område.

Valborg i Stigen är en anrik tradition som troligtvis sträcker sig 100 år bakåt i tiden. De tidigaste bevisen på att firandet ägt rum är dock från 1946.

– Det är en gammal tradition som vi försökt reda ut när den började. Stigens folkets hus fyller 100 år i år, så det är nog i de trakterna, säger Kerstin Fredriksson i Föreningen Stigens Folkets hus.

I år blir det återigen traditionellt valborgsfirande som kör i gång redan på eftermiddagen på orten. Efter ett par år av halvdana arrangemang på grund av pandemin är firandet tillbaka i full skala igen, med knallar, hoppborg, femkamp, vårtal av Roger Fred, platschef på IAC, brasa på flotte, fyrverkerier och mycket mer.

– I fjol blev det hastigt påkommet att vi skulle köra så det blev lite halvdant. Nu hoppas vi komma igång igen, säger Kerstin Fredriksson.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Stigens folkets hus, Valborgskommittén samt privata aktörer.

Fakta

Valborgsfirande i Dalsland

• Valborg i Dals-Ed. Traditionellt firande i Terrassparken med Brasa på flotte i Lilla Le, vårtal av kommunalrådet Andreas Nilsson, sånger av Eds manskör samt fyrverkerier.

• Valborg i Torrskogs bygdegård. Vårtal av Pelle Nyman, sång av Valborgskören, brasa samt kaffeservering och lotteri.

• Valborg på Strandvägen i Billingsfors. Bengtsfors musikkår och vårkören underhåller. Vårtal av Jonas Lindqvist, platschef på Ahlstrom, stort fyrverkeri, Billingsfors IK säljer korv och lotter.

• Valborg vid stationshuset i Dals Långed. Bengtsfors musikkår spelar, sång av Valborgsmässokören, vårtal av Katia Postol, brasa och fyrverkeri.

• Valborgsfirande på Kroppefjäll, Dals Rostock. Traditionsenligt med sång, musik, fika, våreld, god mat och dryck.

• Valborg på Stenmagasinet i Sunnanå. trerätters meny ackompanjerad av en musikalisk resa utöver det vanliga. Showgruppen Svea uppträder.

• Valborg på Håverud, Kalandersalen, Dalsland Center. Vernissage och körer.

• Valborg i Bolstad, Dalaborg. Vårtal, brasa samt kafé.

• Valborg i Åmål. Valborgsfirande med Åmål Concert Band i plantaget.

Artikeltaggar

Åmål Concert BandAndreas NilssonBengtsfors musikkårBillingsfors IKDals-Eds kommunDalsland CenterFyrverkerierIACJonas LindqvistKatia PostolKerstin FredrikssonLilla LeMusikNöje/KulturSångStigen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.