Hoppa till huvudinnehållet

INFÖR PREMIÄREN: Ljusare tider på Långevi – Bengtsfors IF har varit i källaren och vänt

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Bengtsfors IF förbereder inför division 5-premiären. Noel Mattsson (vänster), Erik Fredriksson (mitten) och Fredrik Bernhardsson (bakerst)  är alla nyckelspelare i det lag som nu vågar blicka uppåt igen efter tre tunga år.
Bengtsfors IF förbereder inför division 5-premiären. Noel Mattsson (vänster), Erik Fredriksson (mitten) och Fredrik Bernhardsson (bakerst) är alla nyckelspelare i det lag som nu vågar blicka uppåt igen efter tre tunga år. Foto: Johan Lindahl

Bengtsfors IF har varit i källaren och vänt. Efter två raka nedflyttningar går man mot ljusare tider på Långevi. Nu vågar föreningen försiktigt blicka uppåt igen. Fjolårets vändning på hösten slutade med en sjätteplats som man nu vill bygga vidare på.

– Vi är fler på träning och har ett jävla gott drag just nu, säger tränaren Anders Johansson.

I oktober 2020 åkte Bengtsfors IF ur division 3 efter bara en säsong i serien. Sedan dess har både tränare och ett dussintal duktiga spelare lämnat föreningen för spel på högre nivå. Många följde med tränaren Edin Mesic till Säffle SK. Samtidigt har BIF gått igenom några mörka år med två raka nedflyttningar.

Även fjolårets säsong i division 5 inleddes svagt. Första segern kom först i slutet av juni borta mot Ellenö IK, men det blev vändningen på hela säsongen. Efter det radade man upp seger på seger och till slut blev det en betryggande sjätteplats i serien. Den vill man nu bygga vidare på.

Tränare Anders Johansson vill bygga vidare på fjolårets sjätteplats.
Tränare Anders Johansson vill bygga vidare på fjolårets sjätteplats. Foto: Johan Lindahl

Försiktigt optimistisk

För första gången på flera år börja titta uppåt igen. Tränaren Anders Johansson är försiktigt optimistisk inför säsongen, som sparkar igång till helgen.

– Försäsongen har känns rätt så bra. Det har varit bättre fart på träningen ju längre vi tränat och har ett jävla gott drag just nu. Vi har inte spelat jättemånga träningsmatcher men vi har spelat bra. Vi får vara nöjda, säger han.

Filip Johansson är en av lagets nyckelspelare.
Filip Johansson är en av lagets nyckelspelare. Foto: Johan Lindahl

Med några välbehövliga tillskott ser det något bättre ut även i truppen. Man har fått in en målvakt, en back, en mittfältare och två offensiva spelare. Men trots det är truppen ännu ganska tunn. Man har också tappat Mamoon Othman och Mattias Bryntesson som i veckan blev klar för Bäckefors IF.

– Vi har inte en jättebred trupp så det gäller att ha flyt med skador och avstängningar. Får vi en skada på en nyckelspelare är vi sårbara, säger Anders Johansson.

Men det är särskilt två spelare tränare Johansson hoppas extra mycket på i år.

– Vi har ett ungt lag med många som höjt sig det senaste, men det enkla svaret är Noel Mattsson. Han kan nog vinna skytteligan och har en speed som inte många har. Leo Josefsson tror jag också mycket på, säger han.

Leo Josefsson är tillbaka i moderklubben efter en sväng i Eds FF.
Leo Josefsson är tillbaka i moderklubben efter en sväng i Eds FF. Foto: Johan Lindahl

Efter ett fjolår där fokus låg på att inte rasa ner ännu en division är målsättningen för första gången på tre år positiv.

– Förra året var målet att hänga kvar. Nu får jag väl vara tråkig och säga att vi inte ska bli sämre än förra året i alla fall.

På lördag väntar premiären borta mot storsatsande megafavoriten Ellenö IK, ett lag som även Anders Johansson tror blir farliga i år.

– De kommer naturligtvis att vara i toppen, det tror jag. Men en premiär är en premiär, och har vi fullt manskap hoppas jag vi kan ge dem en match. Vi har haft några sjukdomar och skador, det är bara att hoppas på att de vi har är friska, säger han.

Ni slog Ellenö båda gångerna förra säsongen, kan det ha en psykologisk effekt?

– Förhoppningsvis kan det ha det. Jag tror de flesta vet att det blir tufft, men vi är taggade och åker dit med en go känsla. De är favoriter, så pressen ligger hos dem.

Trotjänaren Erik Fredriksson gör sin elfte säsong i Bengtsfors IF.
Trotjänaren Erik Fredriksson gör sin elfte säsong i Bengtsfors IF. Foto: Johan Lindahl

Fakta

Bengtsfors IF 2023

Tränare: Anders Johansson

Lagkapten: Noel Mattsson

Placering i fjol: Sexa

Försäsong: 3–1-seger hemma mot Bullarens GoIF, 6–2-seger hemma mot Frändefors IF (DM), 5–3-seger borta mot IFK Åmål (DM), 1–6-förlust borta mot Åsebro IF, 3–1-seger borta mot Eds FF, 0–2-förlust borta mot Töcksfors IF, 1–2-förlust hemma mot Fengersfors IK.

Målsättning: Topp fem

Nyförvärv: Leo Josefsson (Eds FF), Patrik Jensen (Ärtemarks IF), Albin Johansson (IFK Åmål), Peter Knarvik (Svanskogs IF), Kenny Lindh (Svanskogs IF)

Spelarförluster: Mamoon Othman (klubb ej klar), Mattias Bryntesson (Bäckefors IF)

Tränarens tips: Ellenö IK, Fengersfors IK och Håfreströms IF

Artikeltaggar

Bengtsfors IFBullarenBäckefors IFDivision 5 DalslandEdin MesicEds FFEllenöEllenö IKErik FredrikssonFilip JohanssonFotbollIFK ÅmålLångeviNyförvärvPremiärer

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.