Hoppa till huvudinnehållet

Nya vapnet som kan stoppa snabba A-traktorer: ”Synliggör fusket”

Publicerad:
Reporter Viktor Sunnemark
Viktor Sunnemark
viktor.sunnemark@nwt.se
Denna box kommer kunna visa hur snabbt en A-traktor har åkt.
Denna box kommer kunna visa hur snabbt en A-traktor har åkt. Foto: Privat

Kan det här vara början på slutet för alla fartdårar med A-traktorer?

Entreprenören Tobias Fröberg har tagit fram något han kallar för ”Cheatbox” – som kan läsa av fordonets hastighet i efterhand.

– Det är en box som synliggör fusket, säger han.

Det senaste halvåret har debatten om A-traktorer blossat upp rejält. Flera dödsolyckor har ägt rum samtidigt som Transportstyrelsen presenterat förslag på nya åtgärder för att göra fordonen säkrare.

Men polisen är tveksam. I stället är myndigheten klart kritisk mot fordonen.

Alldeles för många A-traktorer är manipulerade. Och det är för lätt att manipulera dem.

Sedan mitten på 2020 – då lagen justerades – kan vilken bil som helst bli en A-traktor. Både en sliten Volvo och en sprillans ny Porsche.

De som fuskar är också finurliga och kan göra det svårt för polisen. Ett knapptryck på elhissen eller stolsvärmen – och A-traktorn kan gå lika fort som en riktig bil.

Men Tobias Fröbergs ”Cheatbox” skulle kunna sätta stopp för manipulationen.

– Den har en GPS-mottagare och sedan finns det kontroller i den som tar reda på hur snabbt fordonet har gått. Den mäter hela tiden under färden och registrerar topphastigheten.

– Det är en box som synliggör fusket

 Tobias Fröberg som utvecklat ”Cheatbox”.
Tobias Fröberg som utvecklat ”Cheatbox”.

Boxen placeras under motorhuven och plomberas – så den inte kan mixtras med i efterhand.

– Den visar hastigheten för föräldrar, besiktningsmän och polis.

I teorin behöver alltså inte polisen fånga A-traktorn när den kör fort, utan kan i stället bara lyfta på motorhuven under en inspektion och se vad boxen har registrerat för hastighet.

– Jag är ju systemutvecklare och har följt med i debatten om A-traktorer. Jag funderade då på hur man skulle kunna ta tag i problemet och så föddes idén.

Vill se krav

Målet är att produkten ska kunna finnas på marknaden redan nästa sommar, för till exempel föräldrar att köpa till sina barns A-traktorer.

– Sen kan det också komma nya krav från Transportstyrelsen att fordonens ägare ska ha en sådan här produkt. Att man blir tvungen att ha en. Sedan skulle det även kunna bli så att försäkringsbolagen kräver det, säger Tobias Fröberg och fortsätter:

– Bäst effekt får den om Transportstyrelsen gör detta obligatoriskt och att det blir lika för alla. Om polisen känner till dem och kan använda dem underlättar det vid kontroller.

Artikeltaggar

A-traktorBilburen ungdomNyheterTransportstyrelsen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.