Hoppa till huvudinnehållet

För ”Kreshford” är föreningsandan viktigare än mål och segrar: ”Sån jag är”

Publicerad:
Reporter Johan Lindahl
Johan Lindahl
johan.lindahl@dalslanningen.se
Ellenö IK är stora favoriter i division 5. Kreshnik Bytyqi.
Ellenö IK är stora favoriter i division 5. Kreshnik Bytyqi. Foto: Johan Lindahl

Kreshnik Bytyqi har varit en målgarant inom den dalsländska fotbollen i 15 års tid. Men trots att han gjort sisådär 150 mål i karriären har det aldrig varit särskilt viktigt för 31-åringen varken att vinna eller att näta.

– Att engagera och sysselsätta ungdomar och sätta snurr på samhället, ligger mig varmt om hjärtat, säger han.

Hårdsatsande Ellenö IK är de stora favoriterna: ”Finns inget annat än seger”

Han kom som en av Ellenö IK:s prestigevärvningar efter att han gjort 14 i division 5 för bottenlaget Frändefors IF i fjol, ett lag som senare åkte ur och ner i sexan.

Kreshnik Bytyqi har gjort mål på alla nivåer från division 7 till division 2 och hunnit med att representera de flesta klubbar i landskapet.

Men trots det har det aldrig varit viktigt att göra mål, eller ens att vinna matcher. Det viktigaste för honom är att tillhöra ett sammanhang, att bidra till samhället och framför allt att ha kul.

– Många förväntar sig nog att jag ska göra många mål i år, och jag gör mitt bästa, men det har aldrig varit viktigt för mig, säger han.

– Jag vill göra det jag kan när jag ändå tillhör en förening på de plan det behövs. Att förändra och förbättra, att engagera och sysselsätta ungdomar och sätta snurr på samhället. Det ligger mig varmt om hjärtat, säger han.

Aldrig vunnit något

Att han valde att komma till en förening som Ellenö IK, som satsar stenhårt på att vinna serien till hösten, kanske får det att se ut som att han vill vinna en serie till varje pris. Men faktum är att Kreshnik Bytyqi aldrig vunnit något överhuvudtaget.

– Jag spelar aldrig för att vinna. Det är en tävling, men för mig är det mest på kul. Vinner vi inte så blir jag kanske lite sur, för jag har aldrig vunnit en serie. Det hade varit jätteroligt, men har man spelat i 20 år utan att vinna, då kan man göra det ett år till.

Det var nära att han hamnade i Färgelanda IF istället. Men då dök Ellenö IK upp i bilden istället.

– Det var jättenära. Men de kom från ingenstans. Jag valde Ellenö för att det kändes som att man varit i föreningen jättelänge. Jag kände mig inkluderad och involverad i allt. Vi är ett gött gäng och nu vill jag ge tillbaka till föreningen, säger han.

På lördag spelar man premiär mot Bengtsfors IF, ett lag Kreshnik Bytyqi mött många gånger.

– Jag tror det blir en bra match. De har blandat och gett genom åren, men de har en förmåga att bli bra när det drar ihop sig. Det blir en bra värdemätare, säger han.

Artikeltaggar

Bengtsfors IFEllenöEllenö IKFotbollFrändefors IFFärgelanda IFPremiärer

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.