Hoppa till huvudinnehållet

Starka klubben tar nya tag – i gamla kommunkällaren

Publicerad:
Britt-Marie Erlandsson
britt-marie@dalslanningen.se
Nya styret samlat med ordförande Nathalie Sauer i mitten flankerad av Aaron Sauer (till  höger) och Oscar Jansson. Längst bak från vänster Anton Bergman, Vincent Gustafsson och Therese Blom. (På bilden saknas Jim Jacobsson och Tjalle Strand)
Nya styret samlat med ordförande Nathalie Sauer i mitten flankerad av Aaron Sauer (till höger) och Oscar Jansson. Längst bak från vänster Anton Bergman, Vincent Gustafsson och Therese Blom. (På bilden saknas Jim Jacobsson och Tjalle Strand) Foto: Britt-Marie Erlandsson

Många känner kanske inte till det, men nere i källarvalven i det tidigare kommunhuset i Bäckefors tränas det regelbundet. Bäckefors Atletklubb har huserat i lokalerna i drygt 20 år.

Nu har de fått en nytändning, investerat i nya maskiner och bildat nytt styre.

Bäckefors Atletklubb lade egentligen sin grund redan 1950 då som tyngdlyftarförening och med träning i andra lokaler, bland annat i gamla skolan. I början av 2000-talet fick atletklubben tillgång till källarvåningen i byggnaden som numera är lägenhetshus. I gymet finns en komplett maskinpark och ett eget rum för tyngdlyftning.

– Vi är jätteglada att vi har de här lokalerna, det är centralt och lättillgängligt men de är inte anpassade för alla. Vi hade gärna önskat lokaler på markplan, säger Therese Blom, klubbens sekreterare.

– Det är en av våra framtidsplaner att det ska vara anpassat för alla, säger Nathalie Sauer.

Aaron Sauer är en av alla som tränar regelbundet på gymet och är nu även styrelseledamot.
Aaron Sauer är en av alla som tränar regelbundet på gymet och är nu även styrelseledamot. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Byta ut

Hon är ny ordförande i atletklubben där också resten av styrelsen är nyinsatt. Klubben har gjort en nystart efter att ha gått på halvfart under pandemiåren. En första åtgärd som nya styret vidtog var att byta ut en rad maskiner som hade tjänat ut.

– Det handlade om att uppdatera eller lägga ner och vi ville ha kvar gymmet, säger hon.

I och med uppdateringen har de fått fler träningsmöjligheter då en enkel maskin bytts ut mot en station med fyra olika funktioner, däribland rodd. Bänkpressen har bytts ut mot en sittande mot tidigare liggande. Träningen blir mer ergonomisk.

Den uppdaterade anläggningen har nu en fyra-stationersmaskin.
Den uppdaterade anläggningen har nu en fyra-stationersmaskin. Foto: Britt-Marie Erlandsson

– De nya är mycket skönare att sitta i och det är enklare att ändra vikter, säger Aaron Sauer en av alla 63 aktiva medlemmar i Bäckefors Atletklubb och nu även styrelseledamot.

Visa hur man tränar

Det nya styret planerar också lyfta verksamheten genom att som nu under våren bjuda in två styrketränare som ska visa tips och tricks hur man tränar effektivt. De tänker också bjuda in enbart tjejer vid ett tillfälle för att visa maskinerna, hur de fungerar och hur man kan träna.

– En del tjejer drar sig för att gå hit och träna, tänker kanske att det bara är starka killar som är här. Vi kommer även att ha visning för killar men vi tror det finns mer behov bland tjejer, säger Therese Blom som själv började träna på gymet i vintras.

– De som är här och tränar är väldigt hjälpsamma om man frågar, säger hon.

Bäckefors Atletklubbs logga är skapad av Kristoffer Ling-Johansson och finns målad på väggen i källarvalvet.
Bäckefors Atletklubbs logga är skapad av Kristoffer Ling-Johansson och finns målad på väggen i källarvalvet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

För Bäckefors Atletklubb är det medlemsavgifterna som håller igång verksamheten samt att man får bidrag från kommunen för lokalerna.

Den nya styrelsen består av Nathalie Sauer, ordförande, Therese Blom, sekreterare, Jim Jacobsson, Aaron Sauer, Vincent Gustafsson, Anton Bergman och Tjalle Strand.

Artikeltaggar

Motion och hälsa

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.