Hoppa till huvudinnehållet

Så mycket höjs hyrorna – får retroaktiv höjning

Publicerad:
Edshus hyresgäster får räkna med en hyreshöjning.
Edshus hyresgäster får räkna med en hyreshöjning. Foto: Martina Holmberg / TT

Edshus höjer hyrorna med 4,5 procent från och med 1 januari 2023. Det kommunala bostadsbolaget yrkade på en höjning på 8 procent, men efter att förhandlingarna strandade blir resultat fortfarande kännbar, men inte lika omfattande som bostadsbolaget först önskade.

När Edshus och Hyresgästföreningen satte sig vid förhandlingsbordet för att förhandla om årets hyreshöjning hade det kommunala bostadsbolaget ett historiskt högt yrkande på 8 procent, bland annat på grund av ökade kostnader.

Historiskt högt förslag – bostadsbolag vill höja hyran med 8 procentEdshus strandar förhandling och söker central medling

Förhandlingarna inleddes i slutet av december. Bostadsbolagets yrkande på höjning skulle innebära en höjning med 424 kronor i månaden eller drygt 5 000 kronor per år för en genomsnittlig tvåa på 60 kvadratmeter.

Men parterna kom inte överens. Edshus valde därför att stranda hyresförhandlingen och sökte medlingshjälp av tvistlösningsorganet Hyresmarknadskommittén. Nu står det klart att höjningen landar på 4,5 procent under 2023.

Ökade kostnader

Orsaken till bostadsbolagets höga yrkande var, enligt Edshus, bland annat ökade kostnader, men också på grund av en ny förhandlingsmodell som båda parterna är överens om har tolkats på olika sätt.

Murat Solmaz, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Murat Solmaz, förhandlare på Hyresgästföreningen. Foto: Nils-Olof Larsson

– Vi hade hoppats på en lokal lösning men vi hade olika uppfattningar om hur modellen skulle tolkas, säger Murat Solmaz, Hyresgästföreningens förhandlare.

Höga höjningar

Han menar att det nationella snittet på hyreshöjningen under 2023 ligger på 4,2 procent.

– Kommunala bostadsbolag har i snitt yrkat på höjningar runt 7 procent och privata hyresvärdar på 9-10 procent, vilket är väldigt höga höjningar. 300 kronor per månad menar många inte är så mycket, men under ett år blir det 3 600 kronor, vilket är lika mycket som vissa familjer handlar mat för under en månad. Vi har nåtts av många synpunkter från hyresgäster som varit oroade när man hört yrkandena.

Lars Fredriksson, vd vid Edshus, säger att han trots den betydligt lägre höjningen ändå är nöjd.

Lars Fredriksson är vd för det kommunala bostadsbolaget Edshus.
Lars Fredriksson är vd för det kommunala bostadsbolaget Edshus. Foto: Helena Lindgren

– Det är en höjning som ligger på ungefär samma nivå som i grannkommunerna så det blev ändå ett ganska bra resultat. Men det är svåra tider, kostnaderna för el och fjärrvärme är mycket högre, så det kommer att kännas. Någonstans måste vi skära ner, vi kan inte göra det på personalsidan, så det får bli på underhåll.

Edshus hyresgäster kommer att få en retroaktiv höjning som enligt bostadsbolaget ska spridas ut över fyra månader.

– Om det är någon som tycker att det blir tufft brukar vi kunna lösa det, säger Lars Fredriksson.

Artikeltaggar

Edshus ABElFamiljFjärrvärmeHyresgästföreningenLars FredrikssonMiljöTeknik och vetenskap

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.