Hoppa till huvudinnehållet

Deckarförfattarna från Dalsland utmanar genren: ”Handlar om eviga frågor”

Publicerad:
Peter Mohlin och Peter Nyström, deckarförfattare bördiga från Åmål, som nu släpper sin tredje bok om polismannen John Adderley.
Peter Mohlin och Peter Nyström, deckarförfattare bördiga från Åmål, som nu släpper sin tredje bok om polismannen John Adderley. Foto: Conny Hultgren

Det tysta fågeln. Så heter den tredje boken i serien om polismannen John Adderley av Peter Mohlin och Peter Nyström. I veckan lanserades den med signeringar hos bokhandlarna i Bengtsfors och Åmål.

Peter Mohlin och Peter Nyström har känt varandra nästan hela livet. De växte upp i Åmål där de träffades redan som barn och fann varandra direkt.

– Det blev en slags kreativ förälskelse som så småningom tog sig uttryck i att vi började göra revyer i skolan. Vi förälskade oss i kriminallitteratur och såg filmatiseringarna av Stieg Trenters deckare på teve, vi läste Agatha Christies pusseldeckare och Olov Svedelids böcker om polisen Roland Hassel, säger Peter Mohlin.

”Gått över förväntan”

Peter Mohlin och Peter Nyströms egna böcker har varit framgångsrika.

Peter Mohlin och Peter Nyström skriver hellre om de eviga frågorna än om de dagsaktuella samhällsproblemen.
Peter Mohlin och Peter Nyström skriver hellre om de eviga frågorna än om de dagsaktuella samhällsproblemen. Foto: Conny Hultgren

– Det har verkligen gått över förväntan. Hela bokserien har hittills sålt i 230 000 exemplar, den första boken sålde över 100 000 exemplar. Böckerna är utgivna i 30 länder och översatta till 20 olika språk, säger Peter Nyström.

Dalsland nästa?

Samtliga böcker i romansviten utspelar sig i Värmland och främst i Karlstad som var den närmaste lite större staden dit Mohlin och Nyström själva gärna sökte sig till under uppväxtåren i Åmål.

Kommer ni att skriva någon bok som utspelar sig i Dalsland?

– Vi har skrivit om fiktiva händelser som utspelar sig i Karlstad, Hammarö, Grums och i den nya boken gör vi även en liten avstickare till Säffle. Så vi närmar oss. Kanske är det dags i nästa bok. Vi får se, säger Peter Nyström.

I två av böckerna handlar det om försvinnanden. Är detta med folk som försvinner något som särskilt intresserar er?

– Nej, det har nog bara råkat bli så. När någon försvinner så lämnar man frågor öppna till läsarna och det är intressant. Vi vill fylla två bägare när vi skriver, dels skapa en god intrig med spänning och dels bygga upp intressanta karaktärer, säger Peter Mohlin.

De eviga frågorna

Mohlin och Nyström skriver visserligen kriminalromaner, men författarna berättar att det inte handlar om några hårdkokta deckare där de skildrar dagsaktuella samhällsproblem.

– Vi försöker hela tiden utmana genren. Vi skriver inga traditionella deckare utan söker oss mer till de teman som finns i de klassiska grekiska dramerna. Våra böcker handlar mer om eviga frågor som kärlek, fåfänga, svek, hämnd, girighet och dödssynder. Vi tror att vi har hittat en genre som kanske inte så många andra har gjort, säger Peter Mohlin.

Mohlin och Nyström berättar de inte har bestämt hur många böcker de kommer att skriva i serien om John Adderley, men att läsarna kommer att kunna se fram emot ett antal ytterligare verk i serien.

Artikeltaggar

ÅmålBöckerDeckareFörfattareJohn AdderleyKarlstadLitteraturPeter MohlinPeter NyströmVärmlands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.