Sedan den 1 januari har fem kommunpolitiker i Bengtsfors lämnat samtliga sina förtroendeuppdrag. De allra flesta av dem uppger att de hoppar av i missnöje eller protest.
– Jag har varit med i politiken i Bengtsfors i 25 år, men den senaste tiden har det blivit ett så konstigt klimat i kommunfullmäktige. Vad vi från Socialdemokraterna än har kommit med så har vi fått höra att det varit fel. Det drar mer energi än det gör nytta, säger Frank Hagman (S).
Frank Hagman förklarar vidare hur han har resonerat.
– Just nu känns det inte som att det finns någon framtid i kommunpolitiken. Och då skulle man kanske stanna kvar och slåss, men det är så mycket med jobb och annat också som man måste väga in. Det är påfrestande för ens arbetsgivare att man tar ledigt för politiska uppdrag. Så det är många vägande skäl bakom mitt beslut.
Tappat glädjen
Men främst är det en besvikelse över den politiska utvecklingen som Hagman framhåller.
– Jag känner ingen glädje i att sitta med längre. Vi i oppositionen är instängda i ett hörn och får bara höra att vi är till besvär. Men att Socialdemokraterna skulle ha misskött oss så mycket som framförs har jag svårt att förstå.
”Ungdomarna lämnades”
Han fortsätter:
– Man måste få höra något positivt också och nu när de styrande partierna även beslutade att lägga ner gymnasieskolan så spikade man igen dörren och lämnade även våra ungdomar. Då kändes det för mig personligen som det bästa var att träda ifrån, säger Frank Hagman.
Frank Hagman har haft uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige, ledamot i Bengtsfors energi och Bengtsfors energi nät och som huvudman i Dalslands sparbank.
Saknar hörselslinga
En annan politiker som lämnar av missnöjesskäl är Ann-Mari Reinholdsson (SD).
– Att jag slutar beror på flera saker. Men eftersom jag är hörselskadad och inte hörselslingan alltid fungerar i fullmäktigesalen så blir det redan där svårt för mig. Det är heller inte alltid som ledamöterna går upp och talar i talarstolen utan de sitter kvar i sina stolar och säger saker. Då fungerar det inte att höra vad de säger för mig som hörselskadad, säger Ann-Mari Reinholdsson.
”Föll inte väl ut”
Hon fortsätter.
– Jag känner också att jag vill ha ett större driv i det jag gör. Jag är van vid ett mycket högre tempo och jag känner inte att jag har något att tillföra på kommunfullmäktige i Bengtsfors. Det var ett försök, men det föll inte väl ut från min sida, säger Ann-Mari Reinholdsson.
Ann-Mari Reinholdsson har haft uppdrag som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige.
”Inte meningsfullt”
Inte heller Lars-Göran Berg (L) ville fortsätta med kommunpolitiken.
– Det känns inte meningsfullt att vara med i politiken i Bengtsfors längre, säger Lars-Göran Berg till Dalslänningen.
Varför inte?
– Jag kommenterar det inte mer än så, svarar Lars-Göran Berg.
Lars-Göran Berg har haft uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige, ersättare i valnämnden, ledamot i arvodesberedningen och ledamot i demokratiberedningen.
Familjeskäl
I Linus Lindblads (V) fall var det enbart familjeskäl som låg bakom beslutet att lämna kommunpolitiken.
– Jag har småbarn och jobbar på annan ort. Det blev svårt att få det att gå ihop med ett politiskt arbete, säger Linus Lindblad.
Linus Lindblad har haft uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige.
Även centerpartisten Irene Ottosson lämnar politiken, hon i protest mot Centerpartiets nya partiledare.
Hon lämnar Centerpartiet i protest mot valet av ny partiledare