Hoppa till huvudinnehållet

Motionsloppet för att locka blodgivare kommer tillbaka: “Har ett extra syfte”

Publicerad:
Tobias Johansson
tobias.johansson@dalslanningen.se
Blodomloppet är ett motionslopp för att uppmärksamma behovet av blodgivning. Annika Lännhult är ordförande i den arrangerande föreningen Eds SK. /ARKIVBILD.
Blodomloppet är ett motionslopp för att uppmärksamma behovet av blodgivning. Annika Lännhult är ordförande i den arrangerande föreningen Eds SK. /ARKIVBILD. Foto: Helena Lindgren

Sjukvården är i ständigt behov av blod och för att uppmärksamma det arrangerar Eds SK för andra året i rad motionsloppet Blodomloppet.

– Det har ett extra syfte jämfört med andra lopp, säger Annika Lännhult, ordförande i Eds SK.

Geblod är den enhet som ansvarar för insamling av blod inom Västra Götalandsregionen. 1993 var det Geblod som tog initiativet till Blodomloppet i Stockholm och Göteborg med målet att främja en hälsosam livsstil och manifestera behovet av blodgivning.

Ulrika Ljung är kommunikatör på Geblod. Hon menar att blodbehovet råder året om, dygnet runt, och därför behöver det uppmärksammas.

“Det är viktigt att vi uppmärksammar blodgivningen kontinuerligt på olika sätt, blod är en färskvara som hela tiden behöver fyllas på, kännedom och kunskap om blodgivning likaså. Blodomloppet sprider uppmärksamhet och engagemang genom sitt arrangemang och har gjort så i 30 år och det är nu ett av landets största motionsloppsserie. Det är många som vill ge blod men kanske inte kan och då är Blodomloppet bland annat en aktivitet som alla kan visa sitt engagemang genom att delta”, skriver hon i ett mejl.

Hur många blodgivare finns det i vårt område?

“Blodgivare som gett blod under 2021-2022 i Näl och Uddevalla är 6 490 personer”.

Hur har intresset för att ge blod sett ut senaste åren? Behövs fler?

“Vi har sett ett stort intresse, framförallt under blodbristen i början av 2022 på grund av coronapandemin. Det behövs alltid fler blodgivare, varje år slutar en del blodgivare att ge blod och då behöver det rekryteras nya. Vi behöver samtidigt öka blodgivarkåren för att stå bättre rustade vid kriser och i situationer med stor blodåtgång”, skriver hon.

Hoppas på 500 deltagare

Ed är en av totalt 19 orter där loppet arrangeras. Annika Lännhult är ordförande för arrangerande klubben Eds SK.

– Det har ett extra syfte jämfört med andra lopp, det kombinerar dels ett trevligt lopp där man får röra på sig vilket är viktigt för folkhälsan och dels blodgivningsdelen, säger hon.

I samband med anmälan till loppet ges möjlighet att anmäla sitt intresse att bli blodgivare, men under kvällen kommer man inte kunna ge blod.

– Nej, det kan man inte göra, men däremot kommer de finnas på plats från blodcentralen för att svara på frågor, säger hon.

Loppet sker 15 maj och bansträckningen blir den samma som föregående år, en fem kilometer slinga som löper runt Lilla Le, där de som väljer den längre distansen gör två varv. För de allra minsta finns även ett barnlopp där sträckan är några hundra meter.

– Det vi har ändrat i år är att vi kör barnloppet en halvtimme tidigare än det ordinarie loppet. Det var ett önskemål från de som deltog förra året, så att de ska kunna vara med och se när deras barn springer.

Förra året deltog drygt 380 deltagare. I år hoppas man att slå den siffran, då siktet är inställt på 500 deltagare. Men än så länge är det en blygsam siffra på antalet anmälda.

– Det brukar alltid vara så att det ramlar på det allra sista, men än så länge är det 40 anmälda ungefär. Men i fjol så ramlade det på i sista veckan så vi tror på en liknande effekt i år, säger hon.

Fakta om blodgivning

Blod kan inte tillverkas på konstgjord väg, därför behöver sjukvården hela tiden nytt blod från blodgivare.

För att få lämna blod ska man uppfylla vissa kriterier, bland annat följande: Man ska vanligtvis vara mellan 18 och 60 år gammal, men åldersgränserna kan variera mellan olika regioner. Man ska vara frisk. Man ska väga över 50 kilo.

Källa: 1177.se

Artikeltaggar

BarnEds SKGöteborgLilla LeLivsstilNyheterStockholm

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.